måndag 20 april 2009

Kungliga klockor

Idag började DN med en ny artikelserie (förmodar jag) kallad Udda jobb i Stockholm. Först ut är Kjell Pettersson, som är urmakare på Slottet. Varje torsdag går han runt och ställer alla klockor på Slottet. Han brukar komma till vårt pentry ungefär samtidigt som vi har morgonmöte varje torsdag, så vi kan nästan ställa klockan efter honom!

Ifall ni undrar över vilka klockor det är han håller på med i artikeln så är det bordsuret i konseljsalen på första bilden och en av mina favoriter på den andra. Bordsuret som står i Gustav III:s paradsängkammare. Den är tillverkad av en svensk urmakare vid namn André Hessén, som var hovurmakare i Paris. Motivet är Moder Svea som visar den unge prins Gustav (IV) Adolf sina föregångare, Gustav Vasa, Gustav II Adolf och Gustav III, vars porträtt kan ses på obelisken.

André Hessén, eller Anders Bengtsson som han egentligen hette, kom från Stora Tuna i Dalarna och reste via utbildning i Stockholm till Paris för att göra sig ett namn som urmakare 1767. Han lyckades, och hans verk beundrades över hela Europa. Nu kan man hitta hans verk på museer i både Europa och USA.

Inga kommentarer: