söndag 12 april 2009

Damernas detektivbyrå

Ingen påskhelg är komplett utan en hel massa film. Idag avslutade vi kvällen med att se Damernas detektivbyrå, baserad på boken med samma namn.

Jag har inte läst någon av böckerna, så jag visste inte vad jag hade att vänta mig. Men hela bokserien är en stor succé, som säljer miljarders över hela världen. Så något bra måste de väl föra med sig. Ännu mer förväntansfull blev jag när jag såg att det var Anthony Minghella som regisserat, regissören bakom Den engelske patienten och en av mina favoritfilmer, Den begåvade Mr. Ripley.

Det är väldigt vackert foto i filmen. Men i övrigt, näh. Lite för mycket exotism för min smak. Ganska ointressant handling, detektiven Mma Ramotswe (spelad av sångerskan Jill Scott) löser några småfall, en falsk pappa, en otrogen äkta man och ett bedrägerifall innan hon råkar lösa det som ska vara filmens "stora" fall.

Inga kända skådespelare är med. Mest känd här i Sverige är väl sekreteraren, spelad av Anika Noni Rose. Ni vet, hon som spelade den tredje tjejen i Dreamgirls, hon som man inte orkade bry sig om. I den här filmen är hon rent usel. Ett överspel som skulle få Pernilla Wahlgren att bli generad. Dessutom spelar hon klichén av korrekt uptight sekreterare. Ni vet typen, hårknut, stora glasögon, knälång kjol och knytblus knäppt ända upp i halsen. Och så ta-la-de hon väl-dig-t kor-rek-t!

Det här var pilotavsnittet för en teveserie baserad på resten av böckerna i samma serie. Men jag kommer inte att sitta och vänta på att den sänds i svensk teve. Två roobioste-drickande gnurglor får den.

Inga kommentarer: