måndag 20 april 2009

Hemska hemsökta hus

Jag roade mig med att kolla ett (halvt) avsnitt av Hemsökta hus igår kväll. Det är ett roligt program, om man bara ser nåt enstaka avsnitt. För det är exakt samma sak som händer i varje avsnitt. Först går Yvette Fielding runt och försöker se läskig ut och berättar vilka spöken som brukar härja i just det här huset. Sedan går den läskige Derek Acorah (absolut läskigare än spökena) runt och med konstig röst påstår han sig ha kontakt med spökena i huset. Efter det släcker de ljuset och slår på ir-kamerorna. Och så sitter de där hela natten och skrämmer upp varandra med konstiga ljud i fjärran och framför allt de berömda orberna, ljuskloten som dyker upp i digitalkamerorna. Jag har sett många orber i mina dar, men jag har alltid trott att det är dammkorn som flyger runt. Men nej då, det är spöken som försöker ta kontakt med oss!

Fast det finns ju lite utveckling i serien också. I de senaste omgångarna så är det väldigt mycket stenkastning. Helt plötsligt har alla spöken börjat kasta sten omkring sig. Det hände aldrig i de första omgångarna, vad jag minns. Men nu plötsligt yr stenarna i varenda hus.

De har fått en paranormalforskare med, Ciarán O'Keeffe, som ska vara programmets samvete, och i slutet av varje program så får han säga att "vi kan ha inbillat oss spökena" och så försöker han komma med en logisk förklaring.

Hans bästa arbete var att han lyckades avslöja Derek Acorah som den bluff han är. I ett avsnitt där de besökte ett gammalt fängelse spred parapsykologen lite försiktigt ut att en av fångarna som suttit där var en sydafrikan som hette Kreed Kafer, och efter en stund fick Acorah kontakt med hans ande. Det enda trista är att han aldrig funnits. Kreed Kafer är ett anagram för Derek Faker (Bluff-Derek).



Någon vecka senare, vid en annan inspelningsplats, spred Ciarán ut information om landsvägsrånaren Rik Eedles, och mycket riktigt fick Derek kontakt även med den anden. Rik Eedles betyder Derek lies (Derek ljuger). Ett tredje tillfälle var när man besökte ett slott, och Ciarán yppade att han hört talas om att självaste Rikard Lejonhjärta ska spöka där. Dessutom spökar en häxa i källaren och i ett av rummen står ett klädskåp ur vilket det kommer andar. Nog fick Derek Acorah kontakt både med Rikard Lejonhjärta och häxan och kände onda krafter från klädskåpet. Hmmm, ett lejon, en häxa och ett klädskåp. Var har jag hört talas om det nånstans? Efter att Ciarán avslöjat sina påhittade spöken fick Derek Acorah respass.

Men även övriga deltagare i programmet har gjort sig skyldiga till bluffar. Kolla det här klippet där man har fått kontakt med ett spöke som skakar på bordet där de sitter. Kolla särskilt in hur duken beter sig vid Yvettes hand. Hade det varit borde som skadades av sig självt borde inte duken vecka sig runt hennes fingrar som den gör. Det syns väldigt tydligt att det är hon som puttar på bordet.


Här är ett exempel på det motsatta. Yvette har på sig vantar som inte har tillräckligt med friktion på glaset, så när hon försöker flytta det glider hennes finger rakt över.



Det finns ett annat utmärkt exempel, där ett av medierna puttar till en i teamet och låtsas att de både två blivit knuffade av spöken. Jag ska försöka hitta det klippet också.

Hmmm, det här är den bästa versionen jag kan hitta. Ingen bra kvalitet, men man kan ändå se hur David Wells puttar till armbågen på mannen framför.

Inga kommentarer: