måndag 26 oktober 2009

Sadie Hawkins dag


November är en jobbig månad för ungkarlarna i Dogpatch, Kentucky. Då infaller nämligen Sadie Hawkins dag, dagen då alla ungmör jagar ungkarlarna, och den man som blir fångad och förd över mållinjen innan solen går ner måste gifta sig med den segrande damen. O, grymma öde!


Det här måste väl ändå vara ett påhitt? Nåt så dumt kan väl inte finnas i verkligheten? Ja och nej! Det är verkligen påhittat. Den som hittade på det var Al Capp, Knallhattens skapare. 1937 dök Sadie Hawkins dag upp första gången, och var bara tänkt att vara ett roligt inslag en gång. Men festen blev populär och folk krävde att få läsa mer om den, så det blev ett årligen återkommande inslag i serien. Dessutom spred sig traditionen blixtsnabbt, och bara två år senare var det över tvåhundra universitet i USA som anordnade sina egna Sadie Hawkins-fester i samband med den "riktiga" dagen. Än idag kan man hitta skolor, mest high school, som har Sadie Hawkins-fester.


I serien förklaras traditionen med att Sadie Hawkins, dotter till en av Dogpatchs första invånare, Hekzebiah Hawkins, var så ful att hon inte fick någon friare. För att lösa problemet beordrade Hekzebiah fram stadens alla ungkarlar och talade om för dem att de skulle tävla om Sadies gunst. Vid ett första pistolskott fick ungkarlarna börja springa och vid ett andra var det Sadies tur. Naturligtvis fick hon sig en friare, men Dogpatchs övriga ungmör tyckte att idén var alldeles för bra att inte prova själva, så det blev en årligen återkommande tradition.

Naturligtvis utvecklades Sadie Hawkinsdagen i serien genom åren. Det där första året berättas bakgrunden bara några dagar innan själva loppet går av stapeln. Senare tillkommer Sadie Hawkins-dansen, där kvinnorna under dansen försöker krossa fötterna på männen, så att de inte kan springa så snabbt.

Och så naturligtvis eremiten, Ol' Man Mose. Varje år kommer han med en spådom om hur det ska gå i loppet. Den är mystisk och konstigt formulerad, och Knallhatten misslyckas varje år tolka den, men varje år visar den sig vara hundra procent korrekt.



Jakten pågår sedan i dagstripparna i ett par veckor och blir allt vildare. Kvinnorna tar till allt drastiskare metoder, inklusive vargsaxar och knölpåkar, för att fånga sina män, och männen gör allt i sin makt för att undkomma de giftaslystna kvinnorna. Alla medel är tillåtna!

Vid mållinjen står Vigsel-Sam, Dogpatchs vigselförrättare, beredd att viga de lyckliga (?) tu. Om man inte har så mycket pengar beställer man tvådollarvigseln, där Vigsel-Sam använder fula ord och förolämpar gästerna. För $2,50 är han anständig. Men om man är riktigt rik slår man till på åttadollarsbröllopet. Och vad sägs om den? Sam brottas med alla gästerna, låter sig skjutas ur kanon samtidigt som han spelar på kam, går baklänges över en ravin på en inoljad lina och sedan börjar han dansa sin berömda dans...


Nåja, det gäller ju bara att klara sig fram till solnedgången. Gör man det slipper man ju gifta sig och får fortsätta sitt ungkarlsliv...

Inga kommentarer: