söndag 11 oktober 2009

Rifififilmer


Jag älskar rifififilmer. Nej, jag stammar inte. Om jag skriver så här då: Rififi-filmer, så kanske det blir tydligare. Kuppfilmer, där ett gäng gentlemannatjuvar med minutiös exakthet ska utföra en stöt, helst mot en storskurk, där inga oskyldiga blir drabbade.

Igår gick The italian job från 2003 på kanal 6, en nyinspelning av Den vilda biljakten med Michael Caine från 1969. Och nyinspelning i ordets vidaste bemärkelse. Det är väl i stort sett ingenting kvar av originalfilmen, förutom titeln och minicooprarna. Här klaras den italienska stöten av under filmens första fem minuter, sedan blir bovarna avlurade guldet och tillbringar resten av filmen med att få tillbaks det och dra storboven vid näsan. Ingen stor film, men en trevlig eftermiddagsfilm.

Den första rififi-filmen och som gav namnet till hela genren är Jules Dassins Rififi från 1955, om en juvelstöld. Efter den har det med jämna mellanrum kommit nya varianter på temat, men rifififilmernas stora årtionde verkar ha varit 60-talet. Bland mina favoriter hittar man Oceans elva av Steven Soderbergh och med George Clooney som Danny Ocean, boven som ska göra en sista stöt (det ska gärna vara den sista stöten i en bra rififi!), och råna inte mindre än tre kasinon i Las Vegas på en gång. Andra favoriter är Topkapi (även den av Jules Dassin) från 1964 med Peter Ustinov som förvirrad bedragare, Hur man stjäl en miljon från 1966 med Peter O'Toole och Audrey Hepburn, Ladykillers från 1955 med Alec Guinness, och den något bortglömda Uppdrag i Orienten från 1966. Michael Caine (igen!) ska stjäla juveler tillsammans med en dansös, Shirley McClaine.

Det roliga med den här filmen (och alla som inte vill få tvisten avslöjad bör genast hoppa till nästa stycke!), är att stöten klaras av helt smärtfritt, och nästan lite tråkigt enkelt. Fast snart visar det sig att det vi har fått se är Michael Caines planer, som han har berättat dem. Shirley McClaine har inte ens blivit tillfrågad än. Sedan får vi följa kuppen, som den egentligen blir. Och då är det inget som går som enligt planerna.

På sistone har det tydligt varit dåligt med uppslag för rififi-filmer, för flera av dem får nyinspelningar. Oceans elva är till exempel en nyinspelning av Storslam i Las Vegas med gamla hederliga Rat Pack, Italian job har jag redan pratat om, Ladykillers har gjorts i ny version av bröderna Coen, Äventyraren Thomas Crown är ytterligare ett exempel. Även Uppdrag i Orienten lär vara på väg i ny version.

Inga kommentarer: