torsdag 8 oktober 2009

Edgar Rice Burroughs förste hjälte

När jag var liten fanns det en kortlivad serietidning som hette John Carter - människa på Mars, baserad på Edgar Rice Burroughs hjälte med samma namn.

Den handlar om soldaten John Carter som, efter amerikanska inbördeskriget, ger sig västerut för att gräva guld och när han attackeras av indianer gömmer han sig i en grotta och somnar. När han vaknar befinner han sig på Mars, där han, tack vare Mars' lägre gravitation, finner sig ha enorm styrka och snabbhet.

Mars domineras av två stammar, en människoliknande röd ras och tharkerna, en grön ras, med två par armar och över tre meter långa. John Carter hamnar mitt i deras konflikter. Den förste marsianen Carter träffar på är tharken Tars Tarkas, ovanlig på så sätt att han har känslor, något som är väldigt ovanligt hos tharkerna, som annars är grymma och förtjusta i tortyr.

Den första boken i serien heter Prinsessan av Mars. Den kom ut på engelska 1912 och är Burroughs första bok, till och med äldre än Tarzan. Den kom att följas av åtta böcker till. Tyvärr har jag inte läst någon av böckerna (fast jag har inte läst Tarzan heller, precis som så många andra som ändå känner till honom), bara serien.

Nå, varför tar jag upp det här nu? Jo, för nu verkar det äntligen som att Prinsessan av Mars ska bli film. Det har varit planerat länge, utan att något har hänt. Nu verkar det ha lossnat. Det här ska bli Pixars första spelfilm. Regissören är Andrew Stanton, som regisserat Hitta Nemo och WALL-E. Skådespelarna som är klara är bland andra Taylor Kitsch (Gambit i Wolverine) som John Carter, Lynn Collins (Silverfox i Wolverine, Portia i Köpmannen i Venedig) som prinsessan Dejah Thoris, James Purefoy (Marcus Antonius i Rome) som Kantos Kan, Polly Walker (Atia i Rome) som Sarkoja, Thomas Haden Church (Sandman i Spider-man 3, Jack i Sideways) som Tal Hajus och Willem Dafoe som Tars Tarkas. Manuset är skrivet av Michael Chabon, som kan det där med serier sedan han skrev Kavalier och Klays fantastiska äventyr.

Låt oss nu hoppas att de gör nånting ordentligt av det här, och inte nån barntillåten liten mesfilm.

Inga kommentarer: