söndag 15 november 2009

Lena Hyena

I min ständiga jakt på populärkulturella referenser till Knallhatten har jag idag kommit till Vem satte dit Roger Rabbit.

Privatdeckaren Eddie Valiant jagar Jessica Rabbit, som han tror har skjutit filmbolagsägaren R.K. Maroon, och han kommer till Toontown. Där ser han i ett fönster den han tror är Jessica. Han åker upp och öppnar dörren till lägenheten. Det är inte Jessica, utan ett fruktansvärt fruntimmer som upphäver ett "A maaaan!" och slänger sig mot Valiant med armar och läppar beredda. Valiant slänger igen dörren och tar sig ut ur huset igen, jagad av den passionerade kvinnan. Valiant blir av med henne genom att lura henne att springa in i en vägg; "Toons! Gets them every time".

I rollistan står hon upptagen som "Toon hag", men lyssnar man på dialogen hör man att hon heter Lena Hyena. Och då blir det genast mer intressant. För Lena Hyena är en av figurerna i Knallhatten.

Knallhattens ideal är seriehjälten Orädde Oskar, ritad av Lester Gooch. Orädde Oskars läsare klagar på att kvinnorna runt hjälten inte är tillräckligt läskiga, trots kvinnliga skurkar som Håriga Hanna, Skridsko-Sally och Nagel-Nelly. I sina försök att hitta en tillräckligt hemsk motståndare åker Lester till Nedre Slobbovia. Där lever Lena Hyena, världens fulaste kvinna. Hon är så ful att det, enligt Al Capp, räknas som brott mot mänskligheten att visa en så ful kvinna. Alltså censureras hennes ansikte varje gång hon är med i serien.


Det här gillade inte läsarna. Självklart ville de se hur en så ful kvinna kunde se ut. Al Capp, som ansåg att han inte kunde rita nåt så fult, utlyste en tävling där man fick skicka in förslag på hur hon såg ut. En halv miljon förslag kom in. I juryn satt, enligt uppgift, Frank Sinatra, Boris Karloff och Salvator Dali.

Segrare blev Basil Wolverton, som själv skulle komma att bli känd serietecknare, och Lena Hyena hade sett dagens ljus. På den tiden såg hon något värre ut än i Roger Rabbit.



Även i Sverige tävlades det. Knallhatten publicerades i Expressen, och man tyckte att det var på sin plats att ta reda på hur svenskarna uppfattade det fula fruntimret. Juryn här bestod av skådespelaren Eric Gustafson, tecknarna Rit-Ola och Åke Skiöld samt Expressens bildredaktör Gert Engström. 3324 förslag kom in och segrade gjorde Sixten Norrbo från Stockholm.

För att göra en koppling till tidigare inlägg om Knallhatten så dyker såklart Lena upp i Dogpatch för att vara med i Sadie Hawkins-loppet, och Ol' Man Mose kommer med sin spådom, lika obegriplig med korrekt som alltid. Hur det går för Lena i loppet tänker jag inte berätta här!

Inga kommentarer: