onsdag 11 november 2009

Min namninsamling


För ett par år sedan startade jag en namninsamling. Jag var nämligen lite småputt över hur Disney behandlar sina filmklassiker. De nydubbas på löpande band, och de gamla klassiska ljudspåren förpassas till glömskan. Det är väldigt synd, eftersom de äldre dubbningarna ofta var väldigt ambitiösa och välgjorda, Walt Disney själv ansåg att den svenska dubbningen av Snövit och de sju dvärgarna var den bästa, till exempel.

Jag har viss förståelse för att Disney-koncernen vill släppa sina filmer med det häftigaste ljudet. Det är ju det de använder i sin reklam varje gång de släpper en film, förbättrat ljud och förbättrad bild, varenda gång! Hur många gånger de än släpper samma film har de säljargumentet att nu är ljudet och bilden ännu bättre. Så visar de hur hemsk filmen såg ut innan de restaurerade den och hur bra den ser ut nu. Jag måste erkänna att jag aldrig har sett nån film som ser så jävlig ut som i deras exempel.

Men nu kommer jag ifrån ämnet. De vill släppa filmerna med 5.1-ljud och då kanske de blir tvungna att göra nydubbningar. Men varför gör de dubbningarna så uselt nuförtiden? Det finns ingen känsla i rösterna och ljudbilden. Och varför i hela friden får vi inte med den gamla dubbningen på dvd:n? Ljudfilerna tar inte stor plats, och både på dvd och särskilt blåstråle finns det gott om plats för att lägga till extra ljudspår.

Jag kanske är naiv, men jag tror att det finns många som skulle vilja se de här filmerna med "de rätta" rösterna, de som vi vuxit upp med, vare sig de är i flerkanalig stereo eller ej. Att döma av reaktionerna när jag startade namninsamlingen så är jag inte ensam om det heller.

Jag hade bestämt mig för att samla ihop 500 namn, och sedan skicka in den till Disney. Jag fick ett vänligt med intetsägande svar från dem där de hävdade att de var tvungna att göra nydubbningar för att de hade slängt de gamla ljudbanden. Är det nån som tror att Disney skulle slänga nånting? Det blir ännu mer genomskinligt när de råkade släppa Bambi på vhs för några år sedan, med den gamla dubbningen där Mai Zetterling gjorde Feline. Jag var snabb som en iller när jag fick veta det och hann köpa ett exemplar innan Disney drog in den upplagan. Tyder inte riktigt på att de inte hade kvar ljudbanden, va?

Efter att jag skickat in namninsamlingen har den fått ligga kvar på nätet. Jag brukar gå in och kolla med ojämna mellanrum, och det ramlar fortfarande in namn på den. Inte så många som när jag blev intervjuad av DN och Radio Stockholm, men i alla fall. Synd bara att Disney inte lyssnar på folks önskemål.

Inga kommentarer: