tisdag 25 januari 2011

Dagens bildgåta

Här marscherar våran kår
Genom djungelns täta snår


1946 inträffar en av efterkrigstidens största politiska skandaler i Sverige. 167 balter, främst letter, men även ester och litauer, som stridit på axelmakternas sidor och flytt till Sverige, utlämnas till Sovjetunionen. 

Sovjet krävde att dessa skulle utlämnas i enlighet med tyskarnas kapitulationsvillkor. Till saken hör att Sverige varit neutralt under kriget och alltså inte behövde lyda detta. Ändå verkställdes utlämningen. Många av de internerade stympade sig själva i hopp om att få stanna kvar i Sverige. Åtminstone sju av internerna begick självmord innan utlämningen genomförts. Man förstod att de skulle dömas som landsförrädare, då Sovjetunionen annekterat baltländerna innan kriget. 146 av balterna överlämnades till Sovjetunionen på dagens datum.

F.d. utrikesminister Sten Andersson har sedermera försvarat utlämningen, men 1994 bjöds de 44 överlevande balterna in till Stockholm för att få en ursäkt av regeringen.

Per Olov Enquist har skrivit en bok om det här, med namnet Legionärerna. Boken blev även filmatiserad, men den blev ingen succé.

1 kommentar:

Unknown sa...

Innan man fortsätter skulle det vara kul att få veta dom rätta svaren. Om man så säjur....