torsdag 6 januari 2011

Dagens bildgåta

Hasta o älskade brud...

Drottning Filippa avlider 35 år gammal 1430.

Filippa av England var dotter till Henrik IV (och således syster till Henrik V). 12 år gammal gifter hon sig i Lund med kung Erik av Pommern, Sveriges, Norges och Danmarks konung, och samtidigt kröns hon till drottning över de tre länderna. Hon är den första kända prinsessan i historien som är klädd i vitt vid sitt bröllop. Hennes dräkt bestod av vitt siden med bräm av ekorre och hermelin. I hemgift tilldelades hon en stor del av Sverige. Filippa var en synnerligen aktiv drottning och under makens pilgrimsresa till Jerusalem är det hon som styr de tre rikena under två år, men även under Eriks tid i rikena verkar Filippa ha varit Sveriges de facto-regent.


Stor del av sin tid som drottning bor Filippa i Sverige, bland annat i Kalmar, och hon tillbringar även mycket tid hos Birgittasystrarna i Vadstena. Hon och Erik donerar även sina regalier till klostret (de tas senare tillbaks av Kristian I och försvinner ur historien).

Kungaparet får bara en dödfödd son och i och med den födseln försämras även Filippas hälsa och hon avlider denna dag. Hon begravs i Vadstenas klosterkyrka, där hennes grav ännu finns att beskåda.

Det finns inga samtida bilder av drottningen. Den här statyn är ett 1800-talsarbete av den danske konstnären Herman Wilhelm Bissen.

1 kommentar: