torsdag 20 januari 2011

Dagens bildgåta

Här haru, prästajävul


Finlands skyddshelgon och apostel, den engelskfödde biskop Henrik slogs ihjäl av bonden Lalli på denna dag. Året är däremot inte lika säkert. Eller om biskopen blev ihjälslagen av en bonde. Eller ens om Henrik har existerat.

Enligt sägnen följde biskop Henrik med Erik den helige på det första korståget till Finland i slutet av 1150-talet. Eriks föregångare Sverker den äldre slogs ihjäl 1156 och Erik själv dödades 1160, så någonstans däremellan torde korståget ha inträffat. Det vanligaste årtalet är 1158.

Biskopen besöker bonden Lalli, som inte är hemma. Han låter sig väl smaka av mat och öl och ger hö till sina hästar och ger sig av. När Lalli får reda på det här blir han rasande och skidar ifatt Henrik på Kjulo träsk och slår ihjäl honom. Han sätter på sig Henriks biskopsmössa och åker hem. När han sedan tar av sig mössan följer hår och svål med.

Zacharias Topelius vet sedan att berätta att Henriks kvarlevor togs om hand av hans tjänare som förde iväg honom på en oxe. Där oxen stannade skulle Henrik få sin grav. Det blev i Nousis. Där finns dock inga kvarlevor kvar. De fördes till Åbo domkyrka för invigningen år 1300. 1720 stals relikerna av ryska trupper och är sedan dess försvunna.

1 kommentar:

Unknown sa...

En prästajävel dräpt av en hederlig finsk bonde. Helt okej!