onsdag 5 januari 2011

Dagens bildgåta

Nej, nu kan ni det här. Dags att vrida upp det hela lite. Inga fler årtal! Ni tar det i alla fall. Kanske...

Hark! I hear the cannons roar! Is it the king approaching?
Karl Knutsson Bondes barnbarnsbarn avlider denna dag 1559. Det hade kanske inte varit så mycket att lägga på minnet, om det inte vore för att barnet ifråga heter Kristina Gyllenstierna, och var den som försvarade Stockholm mot den invaderande Kristian II (Tyrann) 1520.

Kristina föddes 1494 och 1512, sjutton år gammal, gifter hon sig med den jämngamle Sten Sture d.y. Året därpå blir herr Sten svensk riksföreståndare och Kristina blir i praktiken drottning.

Efter Sten Stures död på Åsundens is blir det Kristina som tar över försvaret av Stockholm i kriget mot dansken och hon väljs även till regent. I fredsförhandlingar luras hon att öppna slottsportarna och släppa in dansken och det slutar ju som vi vet med Stockholms blodbad. 

Kristina själv höll på att bli den enda kvinnan som avrättades, eftersom hon var symbolen för motståndet mot Kristian. Kungen själv frågade henne om hon föredrog att brännas eller begravas levande. Kristina svimmade och inget av straffen utdömdes. Istället blev hon placerad i fängelse och satt fängslad till 1524 innan hon frisläpptes och fick återvända till Sverige.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Mycket svårare!

Min gissning är att den svenske kronprinsen får Glückstadt att kapitulera.

Fru Ann sa...

Svårt, men nytt och nyttigt! Kan detta ha med Kristina Gyllenstierna att göra...