fredag 7 januari 2011

Dagens bildgåta

Alldeles färska och mjälla!


Den svenska potatisodlingens fader Jonas Alströmer föds i Alingsås 1685.

Alströmers föräldrar var väldigt fattiga och Alströmer var tidigt tvungen att börja arbeta. Han började som bodgosse i Eksjö, men följde 1707 med sin vän Alberg till London för att hjälpa honom att öppna en affär. Inspirerad av skillnaderna mellan engelsk och svensk industri börjar han göra upp planer på hur man ska förbättra de svenska näringarna. 1715 återvänder han till Sverige och erbjuder sig att börja arbeta för Karl XII. Han importerade utländska maskiner, råvaror och mästare och startade den svenska industrin. Han startade yllefabrik i Alingsås, garveri på Kungsholmen och sockerraffinaderi i Göteborg, bland annat.

Det Alströmer är mest känd för är dock potatisen. Potatis odlades redan i Sverige, men mest som exotisk växt. Alströmer lyckas få upp svenskarnas ögon för potatisen som mat.

1739 är Alströmer med och skapar svenska Vetenskapsakademien, 1748 tilldelas han Nordstjärneorden och 1751 adlas han.

2 kommentarer:

Unknown sa...

Potatisens svenska pappa föds

Fru Ann sa...

Din namne i 1700 tals potatislandet...Eva de la Gardie var den första att få ordning på den knölen! Vilket betydde att hon exprimenterade och fick fram MÄSK vilket lämpade sig väl för det brännvinstörstiga Sverige...