söndag 23 januari 2011

Dagens bildgåta

Yo, check out mah bling!


 
Ulrika Eleonora har dubbel anledning att fira idag. För det första är det hennes födelsedag - hon föddes 1688 och 1719 valdes hon till drottning efter sin nyss avlidne bror Karl XII.

Hon var andra dotter och sjätte barn till Karl XI och Ulrika Eleonora - dessutom en av tre som överleve till vuxen ålder - den äldre och föddes på Stockholms slott. Under barndomen kom hon lite på sidan av inför sin betydligt livligare storasyster Hedvig Sofia. Det är Ulrika Eleonora som är den lilla flickan med hunden i förgrunden på Höckerts tavla av slottsbranden. Som vuxen fick hon däremot många friare, däribland den blivande Georg II av Storbritannien. Tyvärr valde hon istället vår kanske sämste blivande kung, Fredrik (I) av Hessen-Kassel. Bilägret firades 24 mars 1715.

Brodern avled av den där huvudvärken han fick i Norge 30 november och 5 december lät Ulrika Eleonora utropa sig till drottning och åberopade sin arvsrätt. När rådet väl vaknade ur sin chock lät man visa sina tvivel till det här. Arvsrätten för kvinnor gäller ju endast ogifta prinsessor, och Ulrika Eleonora var definitivt gift. Dessutom såg man chansen att bli av med enväldet en gång för alla. Ulrika Eleonora tvingades erkänna att hon inte hade någon arvsrätt innan hon officiellt valdes till drottning på dagens datum.

Ulrika Eleonora var en djupt religiös kvinna och visste att en kvinna inte kan stå över sin make. Hennes plan var istället att paret gemensamt skulle styra Sverige - båda två med handen på rodret. Detta sa rådet bestämt nej till. Vi har en och endast en regent i Sverige. 29 februari 1720 avsade sig drottningen makten i förmån till sin man, med förbehållet att hon skulle få återta tronen vid händelse av hans död. Detta inträffade inte, då Ulrika Eleonora dog av smittkoppor tio år före sin man, 1741.

1 kommentar:

Unknown sa...

Kalle Dussins syrra. Fick bestämma rätt mycket...