måndag 17 januari 2011

Dagens bildgåta

Quo vadis?


Fram till mars 1944 var de ungerska judarna relativt förskonade från grymheterna i det av Tyskland ockuperade Europa, men 19 mars genomför tyskarna Operation Margarethe I och tar över makten i Ungern. Genast börjar deportationen av judar till förintelselägren. 

Den amerikanska regeringens War refugee board vill att någon från det neutrala Sverige ska åka till Budapest och hjälpa till med räddningsaktionen av judarna. Samtidigt begärde svenska legationen i Budapest förstärkning för att klara av anstormningen av hjälpsökande.

Valet föll på Raoul Wallenberg, som i juli 1944 ger sig av som diplomat till Ungern. Under de närmaste månaderna lyckas han, med alla möjliga knep och finter, rädda tusentals ungerska judar.

I december och januari blev situationen värre i och med att regeringen evakuerades. Pöbeln tog över och terroriserade diplomaterna. Wallenberg packade bilen och tänkte ge sig av för att tala med befälhavarna på andra ställen. Då invaderar ryssarna Ungern och Wallenberg förs bort 13 januari. Han återfinns i registren i några dagar till. Sista livstecknet finner vi 17 januari, då order kommer att Wallenberg ska arresteras och föras till Moskva. Vad som sker därefter med Wallenberg är fortfarande inte utrett.

1 kommentar:

Unknown sa...

En svensk diplomat i Budapest grips av rysk militär.