måndag 31 januari 2011

Briljant uppdatering, min käre Watson

Äntligen fick jag se BBC:s mest omtalade serie på evigheter, Sherlock. Det som gjorde den här så ovanligt var att det var en modern uppdatering av hela historien. Den utspelas i nutid, dr Watson har varit i Afghanistan den här gången också men i det nuvarande kriget, Sherlock Holmes är lika briljant och använder sig av moderna hjälpmedel (precis som Doyles detektiv gjorde). Självklart (?) röker inte Holmes nuförtiden och hans "trestoppsproblem" har istället blivit "trenikotinplåsterproblem"

Dessutom gillar jag queer-vinkeln de använder sig av. Det Holmes tror är Watsons bror Harry visar sig vara systern Harriet, som precis separerat från sin fru Clare. Folk de möter tror att Holmes och Watson är ett par och när Watson frågar Holmes om flickvän får han svaret att det inte ligger för honom. På följdfrågan om pojkvän hinner bara Holmes svara att han är smickrad av Watsons intresse, "men jag är inte..." Vi får väl se om vi får något svar på den frågan senare i serien. I böckerna visar Holmes upp ungefär lika lite intresse för damer, förutom Irene Adler, en operadiva (gaydar alert!).

Det märks att skaparna Steven Moffat och Mark Gatiss kan sin Holmes. Uppdateringarna är snyggt gjorda, och att de dessutom har arbetat med Doctor Who är väldigt påtagligt i berättarstilen. Mark Gatiss spelar dessutom Sherlocks storebror Mycroft, nu chef för underrättelsetjänsten.

Sherlock själv spelas av mannen med det lustiga namnet, Benedict Cumberbatch (Den andra systern Boleyn, Försoning), väldigt bra. Dessutom flankeras han av två favoriter, Martin Freeman (The office, Bilbo) som doktor Watson och Rupert Graves (Ett rum med utsikt, Maurice) som Lestrade. Det här blir definitivt en serie jag kommer att se övriga (tyvärr bara två) avsnitt av.

13 kommentarer:

ratte sa...

Bra var att denna series första avsnitt i hög grad byggde på Sherlock Holmesberättelsernas likaledes första, En studie i rött. Hur de två herrarna möts
o s v. Men även mordgåtan med de ristade bokstäverna RACHE...
En liten lustighet var Sherlocks konfrontation med brorsan. Jättefet i berättelserna fick vi här veta att han bantat...
Eftersom Sherlock och brorsan inte kom överens förmodade Watson att deras jular var hemska. Alan Ayckbourn någon?
Besviken blev jag dock när Sherlock skrek "The game is on" när de kastade sej i en cab. "The game is afoot" heter det verkligen!

Thomas sa...

Fantastisk serie! Den ska jag med njutning följa!

Ia sa...

Briljant var ordet!

Niclas sa...

Nytt och modernt.....bah

Knallhatten sa...

Käre bror, allt som är nytt är inte per automatik dåligt. Kom upp ur gropen du grävde ner dig i för alla de där åren sen.Du kommer att upptäcka en härlig värld!

Niclas sa...

Jag vågar nytt....använder svarta strumpor när jag cyklar LVG....

Knallhatten sa...

Ah, svarta strumpor. Det som konservativa män har burit i årtionden!

Primula sa...

Pojkar pojkar!!
Puss

Niclas sa...

Inom landsvägcykel har konservativa män burit vita strumpor....

Knallhatten sa...

Så du tycker att det är ett steg framåt att börja använda något som redan anses vara konservativt av alla andra?

Ia sa...

Stilpolisen kan tänkas misstycka! Orakade ben också?

Niclas sa...

Stort steg i cykelvärden.
Orakade ben.......där går gränsen.......

Niclas sa...

Svarta strumpor inom cykelvärden....lite Simon och Thomas.
Orakade ben, ja. Det är svårt nog att sälja in cykelsporten inom polisen, när man skall jobba mot dopingbrotten....hur skall då kunna tala för rakade bens positiva effekter....