lördag 22 januari 2011

Bored to death

Jag älskar Jonathan Ames! Åtminstone i Jason Schwartzmans gestalt. Jag köpte första säsongen av Bored to death för ett par veckor sedan, men har inte hunnit - eller haft ork - att se den än. Nu ikväll när Anna var här tyckte vi att det var läge att se åtminstone nåt avsnitt. Vi slutade inte förrän vi hade sett hela första säsongen och efteråt satt vi kvar i nåt fåfängt hopp om att vi hade räknat fel och det kanske skulle komma åtminstone ett avsnitt till. Det gjorde det inte, men vi har hela andra säsongen att se. När den nu väl släpps på dvd.

Författaren Jonathan Ames (uppkallad efter seriens skapare) blir dumpad av sin flickvän och i ren desperation sätter han in en annons där han åtar sig privatdetektivuppdrag och snart börjar fallen ramla in. Bored to death är en vansinnigt rolig serie med fantastiska oneliners, galen men samtidigt lågmäld. De tre huvudpersonerna är alla frustrerade på något sätt. Jonathan är nydumpad av sin flickvän och försöker komma över det, vännen och serietecknaren Ray (Zach Galifianakis) nekas sex av sin flickvän innan han skaffar sig ett "riktigt" jobb och chefen/förläggaren George (Ted Danson) har allt, men saknar lika mycket i sitt liv. En av hans stående repliker är, vad som än händer, "jag vill också ha en sån" i en ständig jakt på något som ska ge hans liv mening.

Roliga biroller av kända skådespelare, bland andra Jim Jarmusch som sig själv och Oliver Platt som Georges rival som dessutom gift sig med Georges före detta hustru. En enda lång njutning, från första till sista avsnitt. Med jämna mellanrum sa Anna och jag till varandra "hur är det möjligt att den här serien inte har visats i Sverige, med tanke på alla andra skitserier som visas". Har ni möjlighet så kolla in Bored to death. Är det något ni inte kommer att bli så är det just uttråkade!

Inga kommentarer: