torsdag 3 februari 2011

Dagens bildgåta

Med en enkel tulipan
uppå bemärkelsedan...


Världens första spekulationsbubbla, tulpanmanin, spricker 1637.

I början av 1630 hade odlingen av tulpaner kommit igång i Nederländerna. Det visade sig att blommorna trivdes väldigt väl i jordmånen där. Om man höll på lökarna kunde man få intresset att öka och man började dessutom sälja lökarna i mindre och mindre mängd. Folk trodde att man funnit ett sätt att få pengar att föröka sig själva. 
 
Fler och fler började spekulera i tulpanlökar och priserna steg raskt. Man började spekulera i framtida skördar och lökar, folk belånade hus och hem för att få råd att köpa lökar. Kulmen nådde vid årsskiftet 1636-37. Då köpte en man en enda Viceroylök till priset av 8 grisar, 4 oxar, 12 får, 24 ton vete, 48 ton råg, 4 tunnor öl, 2 ton smör, 79 liter vin, 425 kilo ost, samt en säng, ett knippe kläder och en silverbägare.
 
Plötsligt,  3 februari 1637, stod priserna still för första gången på tre år. Dagen därpå störtdök värdet på lökarna, folk började paniksälja sina lökar i hopp om att få ut en del av sina investeringar. Vid slutet av veckan var lökarna helt värdelösa, mängder av människor var ruinerade och Nederländerna gick in i en depression.

Och så säger folk att man inte lär sig något av historien! För nåt sånt här skulle ju inte kunna inträffa idag...

2 kommentarer:

Unknown sa...

"Köp en tulpan annars får du en snyting..."
Men det gjorde om inte längre. Så
marknaden kraschade.

Fru Ann sa...

Är detta månne den holländska tulpanlökshaussen/kraschen... 1600 tal något eller... Den tidens spekulationshysteri