fredag 4 februari 2011

Dagens bildgåta

Ta dig i akt - Djävulen är lös!


Lejonhjärta befrias ur fångenskapen och kan rida iväg hemåt. Fast inte Jonatan Lejonhjärta, inte ens Skorpan. Nej, året är 1194 och Rikard Lejonhjärta släpps ur sitt fängelse i Österrike där han suttit i två år.

På väg tillbaks från korståget i Det heliga landet tillfångatas den engelske kungen strax före jul 1192 av Leopold V av Österrike, en personlig fiende. Rikard och hans följeslagare hade färdats utklädda till enkla pilgrimer, men avslöjats av Rikards dyrbara ring. Senare överlämnades Rikard till den tyskromerske kejsaren Henrik VI. Då det var brottsligt att tillfångata korsriddare blev både Leopold och Henrik bannlysta av påven.
Rikard och Filip II August

En enorm lösensumma krävdes för att Rikard skulle frisläppas. Rikards mor Eleonora av Akvitanien kämpade för att få ihop summan. Samtidigt erbjöd sig Rikards bror Johan utan land och (Rikards före detta älskare?) Filip II August av Frankrike att betala en stor summa för att Henrik skulle behålla Rikard i fängelset. Detta gick inte Henrik med på och när lösensumman betalats släpptes Rikard ur fängelset, redo att ta sig hem och göra processen kort med den svekfulle brodern. När nyheten nådde Frankrike skickade Filip August ett meddelande till Johan - ta dig i akt, Djävulen är lös. Trots sveket förlät Rikard sin bror och utnämnde honom till arvinge. Han var dock inte lika förlåtande mot Filip och tog tag i problemet med vapenmakt och jagade fransmannen på flykten.

4 kommentarer:

Fru Ann sa...

Känns litet som MIO MIN MIO... men varför det egentligen...???

Knallhatten sa...

Rätt illustratör, fel bok. Men tänk i lite vidare banor.

ratte sa...

Man ser ju att bilden föreställer Tengil. Bröderha Lejonhjärta alltså. Men jag har inte hittat nåt som passar med datum...

Knallhatten sa...

Nej, det är inte Tengil. Men Lejonhjärta är rätt.