söndag 27 februari 2011

Toy Story 3

Det är inte ofta som film nummer tre i en serie är något att ha. Man får vara glad om tvåan överhuvudtaget går att se. Så nog kände jag mig tveksam när Toy Story 3 presenterades - dessutom elva år efter tvåan. De tveksamheterna togs ur mig redan efter ett par minuter. Film nummer tre är minst lika bra som de första, om inte bättre. Animeringen är definitivt snyggare den här gången, och då var den inte särskilt dålig från början.

Tiden har gått, även hos Andy. Han är nu i sena tonåren och ska börja på college. De flesta av de gamla leksakerna som vi lärt känna i de tidigare filmerna har försvunnit genom åren, bara några få favoriter har han sparat. Nu när han ska flytta är det dags att göra sig av med dem också. På grund av ett missförstånd hamnar inte leksakerna uppe på vinden som det var tänkt, istället riskerar de att slängas i soporna. Leksakerna lyckas fly och gömmer sig i en kartong med saker som ska doneras till den lokala förskolan. De hamnar i ett paradis med bara glada miner, och detta paradis leds av den jovialiske Teddy (Ned Beatty). Självklart är detta bara en skenbild, och leksakerna finner sig vara fångade i ett fascistsamhälle.

Gudarna (och trogna bloggläsare) ska veta att jag älskar rifififilmer, den stora kuppen. En variant på temat är när en grupp människor ska fly ur ett fångläger utan att upptäckas av bovarna. Toy Story 3 är, bland mycket annat, just en sådan lägerfilm. Planer ska göras, fiender ska oskadliggöras, vänner visar sig vara fiender, fiender blir vänner. Regissören Lee Unkrich har fått med många blinkningar till genrer och historier. Jag känner igen upplägget från många filmer, men det är gjort med sån charm och kärlek till mediet att jag fullkomligt smälter. Trots att det handlar om leksaker sitter jag som på nålar och hoppas att de onda leksakerna inte ska upptäcka dem. Och ja jag erkänner - i slutscenen satt jag med tårarna rinnande längs kinderna.

Förutom de gamla vanliga leksakerna dyker det upp ett gäng nya. Min favorit är nog den teatertokige igelkotten med röst av ingen mindre än Timothy Dalton.

Toy Story 3 är en given vinnare, kanske inte som bästa film. Däremot som bästa animerade film. Fyra starka animerade gnurglor sitter spända i fåtöljerna.


1 kommentar:

Anna sa...

Jag håller med om varje ord! Även jag satt med våta kinder i slutscenerna. Barnen tittade förundrat, att få tårar i ögonen över att tiden går var inget de kunde sätta sig in i :)