söndag 13 februari 2011

Dagens bildgåta

För att citera bildgåtan häromdagen: Atjo atjo prosit


Det är inte lätt att vara tjock kung i Sverige. Igår avled Adolf Fredrik efter att ha ätit de där berömda semlorna. Idag är det Karl X Gustavs tur. 

Småbarnsföräldern Karl Gustav, 37 år gammal, på besök i Göteborg avlider av en illa behandlad förkylning som övergår i lunginflammation.

1660 samlas Riksdagen i Göteborg och självklart deltar kungen tillsammans med sin hustru Hedvig Eleonora och fyraårige sonen Karl (XI). 4 januari öppnas mötet och första veckan deltar kungen med liv och lust. Snart drabbas han av förkylning och influensa, som illa behandlad övergår i lunginflammation. Han hälsotillstånd redan innan var inte det bästa. Karl X Gustav brukar man ju säga "antog klotets perfekta form" (168 cm lång och 138 cm i midjemått) vilket försämrade hans förmåga att klara av sjukdomen. Någon gång mellan klockan ett och klockan två på natten avlider han.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gud vare mig nådelig! var det sista den svårt bröstsjuke kungen sa

Det är ratte igen...

Fru Ann sa...

Rund som en ost var våran prost... förlåt jag menar kung... KXG somnar in och lämnar hustru och blivande KXI... Hustrun känd som änkedrottningen som överlevde sin make med 55 år! Inte dåligt i DET mansbetonade samhället... Tala om en svensk järnlady...