fredag 11 februari 2011

Dagens bildgåta

Atjo atjo prosit


Jojo, det kostar på att ligga på topp! Den franske filosofen och matematikern René Descartes gjorde ett så bra jobb med sina tankar (alltså fanns han!) att drottning Kristina bjöd in honom som lärare på Stockholms slott. 1649 flyttade han in. Men livet blev inte så trevligt som man hade kunnat tänka sig när man accepterar ett liv vid hovet. Slottet var kallt och dragit och Kristina ville sätta igång med sina lektioner redan vid femtiden på morgonen. Det står inte på förrän Descartes drabbas av lunginflammation (smittad med influensa av franske ambassadören Pierre Chanut, i vars bostad Descartes bodde) och trots god läkarbehandling (åderlåtning) avlider han på dagens datum 1650. 


Inte var det slut med tråkigheterna för hans del för det. Kristinas önskan att Descartes skulle begravas i Riddarholmskyrkan avslogs eftersom filosofen ifråga var katolik (och hur häftigt hade det inte varit att kunna visa upp Descartes grav på visningarna där?!). Descartes skulle istället begravas på Adolf Fredriks kyrkogård där mest avlidna spädbarn begravdes, men kistan var för liten. Vad gör då en rådig dödgrävare? Ja, varför inte hugga av huvudet av den avlidne! Det vill sig sedan inte bättre än att kapten Israel Palmström stjäl huvudet och placerar det på en krog i Gamla stan. Huvudet finns nu i Paris, dit även resten av Descartes' kropp flyttades 1666.

2 kommentarer:

Fru Ann sa...

Kristias vän, Descartes/Cartesius, blir förkyld! och dör på Stockholms slott 1650 något... Varför har han två namn... Är det som de antika gudarna som hade ett grekiskt och ett romerskt namn allt beroende på språken/dialekterna...

Knallhatten sa...

Inte för att jag säger att du har rätt i din gissning, men OM det skulle vara Descartes så är det så att Cartesius är hans "artistnamn". Självklart måste man skaffa sig ett latinskt namn om man är stor filosof.