måndag 28 februari 2011

Kortfilmsnomineringarna

Äntligen har jag lyckats se alla kortfilmerna som blev nominerade till bästa film. De finns nu att se på YouTube. Segraren var den australiska The lost thing, baserad på barnboken med samma namn, skriven av Shaun Tan som även regisserat filmen. Jättecharmig film, och väl värd sin oscar, om jag får säga vad jag tycker.



Day and night från Pixar är en snygg kombination av 2D- och 3D-animering, där dagen och natten försöker imponera på varandra. Regissör är Teddy Newton.



Let's pollute av Geefwee Boedoe är en parodi på informationsfilmerna från femtio- och sextiotalen. Här får vi lära oss alla "fördelar" med att skräpa ner och inte bry sig om miljön. Schysst humor och snyggt animerat. Synd bara att enda versionen på YouTube är en franskspråkig version utan text.


Madagascar - Carnet de voyage är precis vad det betyder, en resedagbok. Bastien Dubois har animerat sina upplevelser från Madagaskar och han har gjort det i en mängd olika konststilar, pastell, akvarell, blyerts, kollage och så vidare. Samtidigt med en väldigt snygg 3D-känsla.



Och slutligen The Gruffalo av Jacob Shuh och Max Lang. En berättelse på vers, även den baserad på en barnbok. Den här gången av Julia Donaldson. En mus på väg genom skogen skrämmer bort sina fiender genom att berätta om det påhittade djuret gruffalon. Snyggt och välberättat! Den är dock så lång att den är uppdelad i två delar på DuTuben. Men väl värd att avnjuta ändå.



Inga kommentarer: