lördag 11 december 2010

Dagens bildgåta

Atkinsdieten?

1317

Minns ni något av Håtunaleken? Alltför väl gör jag det! Och en som definitivt gjorde det var Birger Magnusson, kungen som avsattes av sina bröder. Förhållandet bröderna emellan var väl lite ansträngt, så man kan förstå om Erik och Valdemar kände sig lite kluvna när storebror plötsligt meddelar att han gärna ser sin yngre syskon på Nyköpingshus över julen.

Den tionde december anländer man till Nyköping och möts av en strålande glad kung Birger och drottning Märta. Av bekvämlighetsskäl kan tyvärr inte hertigarna ha med sig sina följen in på slottet, men logi är ordnat för dem inne i Nyköping. På kvällen doppas det i grytan under glam och stoj (jag undrar om faster Märta gav någon en handmålad porslinstallrik i julklapp?), men på natten överrumplas hertigarna av kungens armbågsskyttar. Kungen avslöjar anledningen till gripandet: 
Minnes idher nakot aff Haatwna leek?
Fulgörla minnes han mik!
Bröderna slängs i fängelse. Kungens soldater går sedan runt i Nyköping och griper alla soldater de kan hitta. Snart förstår bröderna att de inte kommer att släppas fria och skriver sina testamenten, daterade 18 januari 1318. 

Kungen har dock missbedömt det politiska läget i landet, och uppror startas när händelserna kring Nyköpings gästabud blir kända. Kungen och drottningen flyr landet och sonen Magnus, som inte ens var i landet när händelserna utspelas, avrättas på Helgeandsholmen i Stockholm. Han begravs sedan i Riddarholmskyrkan.

Strax efter midsommar 1318 intas Nyköpingshus och de båda hertigarna hittas döda i fängelset, enligt Erikskrönikan avlidna av svält. Deras kvarlevor förs till Stockholm, där de begravs.

1 kommentar:

Michael sa...

Minnes idher nakot aff Haatwna leek?