torsdag 23 december 2010

Dagens bildgåta

Vill ha!

1777

 
Alexander I, kejsare av Ryssland, föds denna dag. 

Han var son till Paul I och således barnbarn till Katarina den stora och sonsonson till Hedvig Sofia

Pappa Paul hade ett något besvärligt förhållande till sin mor Katarina, skulle man kunna säga. Faktum är att han hatade henne för att hon låtit mörda hans far Paul III - kanske förståeligt i och för sig. Med tiden började det här dåliga humöret gå ut över allt och alla och han blev en tyrann. 1801 blev han så strypt av några officerare, helt med Alexanders goda minne. Alexanders mor Maria Fjodorovna (född Sofia Dorotea av Württemberg) tänkte göra som svärmor och ta över makten själv, men övertalades av Alexander att lägga ner de planerna. Istället blev det Alexander själv som blev ny kejsare.

Alexander har beskrivits som intelligent och begåvad, men han var en vindflöjel. Det var inte karaktärsstyrka som var hans grej utan att göra det som kändes bäst för stunden. Alltså kunde hans utländska bundsförvanter inte känna sig helt säkra på honom. I ena stunden stödde han England och Frankrike, i nästa stund bröt han med den ena och stödde den andra och sedan blev det tvärtom. 

Det som blev ödesdigert för svensk del var när Alexander personligen mötte Napoleon och föll för honom. I Tilsit 1807 sluter de båda storhärskarna avtal och i det kommer de överens om att Alexander ska anfalla Sverige, vilket han också gör 1808. Hur det kriget slutade vet vi ju alla. Östra rikshalvan slits loss från svenska kartan för att aldrig återbördas. Fast Alexander visade ändå hänsyn mot finnarna. Religion och grundlagar bekräftade han i Borgå.

Därmed inte sagt att Alexander för alltid bröt med de svenske. Nej då, 1812 är förhållandet med Napoleon på upphällningen och Alexander kommer till svenske kronprinsen Karl Johan för hjälp. Förvånansvärt nog så höll sig Alexander till det här förhållandet resten av sin tid på tronen.

En ytterligare svensk koppling finns här - Alexander var gift med Elisabet Alexejevna, född Louise av Baden och således svåger med svenske kung Gustav IV Adolf. Paret fick två döttrar som båda dog vid födseln. Eller snarare, Elisabet fick två döttrar. Ryktet säger att Alexander inte var far till något av barnen. Första dottern var till exempel svarthårig, precis som kejsarinnans älskare, prins Adam Czartoryski. Både Alexander och Louise var däremot blonda. När Alexander avled utan några arvingar tog hans bror Nikolaus I över tronen i Ryssland.


1 kommentar:

Unknown sa...

En första rysk Alexander...