söndag 26 december 2010

Dagens bildgåta

Till slut hjälper det inte hur stolt och fager man än är!

1302
 Här har ni mannen som rent officiellt torde kallas Stockholms grundare. Det är nämligen Valdemar Birgersson som är kung när Stockholm blir till. Tyvärr för honom är han bara tolv år vid det tillfället och det är pappa Birger Jarl som styr och ställer. Två år tidigare, 1250, hade han efterträtt morbror Erik Läspe och halte som konung av Sverige. Pappa Birger hade inte stor chans att få bli kung, eftersom han inte tillhörde någon av de kungliga ätterna som stred om makten. Men hans hustru Ingeborg var en äkta prinsessa och då finns det ju inget som hindrar att ens barn blir kungar, eller hur?

Självklart fick inte Valdemar styra under barndomen, men inte heller när han blev myndig hade han något att säga till om. Pappa Birger höll hårt i makten och det dröjde ända till faderns död 1266 innan Valdemar kunde ta över. Valdemar var då 26 år och hade varit kung i sexton. Dessutom hade han hunnit gifta sig med den danska prinsessan Sofia

Valdemars tid på tronen är inte känd av några stora ting. Valdemar var mest känd för sin stora skönhet - han och brodern, dåvarande hertig Magnus Ladulås, beskrevs som "konungen var stolt och fager, hertigen något mörk och mager - och det utnyttjade han så ofta det gick. Han hade ett stort antal älskarinnor, varav flera är kända till namn. Inte illa, för att vara så länge sedan. Bland annat hade han ett förhållande med sin svägerska Jutta av Danmark år 1274. När det här kom fram tvingades han att göra en botgöringsresa till Rom och med kungen ute ur bilden passade Magnus på att lägga fram förslaget att nog var väl svenskarna värda en kung med lite bättre moral, förslagsvis han själv. 

1275, efter att ha förlorat slaget vid Hova, avsätts Valdemar och Magnus tar över. Förhållandet bröderna emellan är därefter ganska frostigt, trots att Magnus är vänlig nog att låta brodern bli hertig över Götaland. 

1302, tolv år efter lillebror, avlider Valdemar och ligger troligtvis begravd i samma grav som sin bror i Riddarholmskyrkans högkor. Om det stämmer får vi väl se när graven öppnas och man tar de där dna-proverna som forskarna önskar få göra.

1 kommentar:

Unknown sa...

Valdemar visste i alla fall var brudarna fanns...