måndag 6 december 2010

Dagens bildgåta

Här går vi från död till levande, då till nu, fiktion till verklighet och ändå är det ingen skillnad!

1953

 Dagen efter att han dör så föds han, fast 150 år senare. Hur går nu detta ihop?

Det handlar så klart om Tom Hulce, som spelade Mozart i filmversionen av Amadeus. Igår var Mozarts dödsdag, och när det slumpar sig så att det idag är Hulces födelsedag kunde jag inte låta bli.

Tom Hulce har mer eller mindre slutat spela in film och ägnar sig istället åt teaterproduktion. Det är han som bland annat har satt upp Spring Awakening (den har gått i Karlstad och Malmö, när får vi se den i Stockholm?!). Under 2000-talet har han bara spelat in två filmer (och då räknar jag inte med Ringaren i Notre Dame 2): Stranger than fiction och Jumper.

Hulce är homosexuell och säger sig vara stolt över att stå på listan över Hollywoods öppet homosexuella skådespelare "trots att jag slutade med skådespeleriet för tio år sedan".

Scendebuten gjorde Hulce i en annan av Peter Shaffers pjäser - Equus. Amadeus må vara hans största succé (och att han inte fick en oscar för den rollen var nästan en skandal), men hans första stora film var i en helt annan genre - Deltagänget.


1 kommentar:

Fru Ann sa...

Är detta en ren tillfällighet eller är det skicklighet... Ja Milos Forman måste ha skrattat gott, lika gott som huvudrollsinnehavaren i filmen... Dvs dagens födelsedagsbarn!Den nu levande som du skriver... den andre dog ju igår...