torsdag 16 december 2010

Dagens bildgåta

Sarah Palin & C:o?

1773
 1773 hade amerikanerna börjat bli lite putta på engelsmännen. De betalade minsann skatter och tullar till England, men inte var de representerade i parlamentet. Nu hade man lyckats bli av med ett flertal av skatterna, men teskatt var man minsann tvungen att betala. Dessutom hade Ostindiska kompaniet kontroll över all teimport till kolonierna. 

I december ankom tre skepp, Dartmouth, Eleanor och Beaver, med te från England, men man vägrade låta dem lossa lasten. Myndigheterna hade inga som helst planer på att skicka tillbaks teet till England och man ankrade i Boston i väntan på att de uppstudsiga kolonisterna lugnade ner sig och tog emot teet. 

Natten 16 december tog sig en grupp kolonister under ledning av Samuel Adams - ja, han på ölflaskan, lite ironiskt att en misslyckad ölbryggare som gick i konkurs får pryda en ölsort - ombord på skeppen och slängde allt te överbord. Enligt myten hade revoltörerna klätt ut sig till indianer, men det gällde bara ett fåtal av dem.

Självklart kunde inte engelsmännen tillåta sådant beteende. Hamnen i Boston stängdes och The Coercive Acts infördes. Det här blev den tändande gnistan för amerikanska revolutionen.

1 kommentar:

Unknown sa...

Partaja på en båt, det låter väl helt okej. Men bara få te?