fredag 10 december 2010

Dagens bildgåta

Den som söker, han finner

1913
 Den 21 augusti 1911 promenerar Vincenzo Peruggia ut från sin före detta arbetsplats på Louvren. Det som inte är som vanligt är att han under kläderna har gömt Mona Lisa. Dagen innan, söndag 20 augusti, har han gömt sig inne på museet i vetskap att museet skulle vara stängt på måndagen. Iförd vit rock, som övriga arbetare på Louvren, kan han obemärkt gå runt och när Salon Carre där Mona Lisa hänger är tom tar han helt enkelt ner tavlan, plockar ut den ur sitt skydd och gömmer den under rocken innan han promenerar ut.

I två år har han tavlan gömd i sin lägenhet. Under tiden blir både Pablo Picasso och Guillaume Apollinaire misstänkta för stölden, men frias från misstankar. Peruggia får även han besök av polisen som ska genomsöka lägenheten, men man godtar hans alibi att han jobbat på annan plats den dagen.

10 december 1913 kontaktar Peruggia den florentiske konsthandlaren Alfredo Geri i hopp om att få belöning för att han återfört tavlan till sitt ursprungsland. Istället dyker polisen upp på hans hotell och arresterar honom. Efter några månader i fängelse - domen blir mild på grund av det patriotiska motivet - återvänder Peruggia till Frankrike där han öppnar måleributik.

En senare teori om motivet gör gällande att den argentinske bedragaren "markis" Eduardo de Valfierno ska ha velat få tavlan stulen för att han skulle kunna sälja ett antal förfalskningar i olika delar av världen under förevändningen att det var just den äkta tavlan han sålde. Uppgifterna publicerades i en artikel 1932 av journalisten Karl Decker som sade sig ha fått uppgifterna direkt från de Valfierno, men lovat att inte avslöja något förrän efter de Valfiernos död.

3 kommentarer:

Primula sa...

Välkommen åter med ditt leende.

Michael sa...

Hör inte 1911 ihop med 21 augusti? Och 10 december med 1913?

Knallhatten sa...

Du har helt rätt, Michael. Jag glömde dubbelkolla årtalet! Självklart är det 1913 det gäller!