måndag 27 december 2010

Dagens bildgåta

Framåt, Snobben!

1831
  
En av evolutionens viktigaste avgångar sker denna dag. Barken HMS Beagle lossar ankar för en jordenruntresa som kommer att ta fem år. Med på denna lilla tur finns naturvetenskaparen Charles Darwin. Han såg sin chans att få se jorden innan han blev präst och eftersom kaptenen Robert FitzRoy ville ha med en geolog och gentleman som sällskap passade det hela mycket bra. 

Vid slutet av resan hade Darwin gjort sig ett namn som geolog och fossilsamlare. När sedan hans resedagbok The voyage of The Beagle ges ut 1839 blir han även känd som författare. Men det är ju inte för det här som vi idag minns gamle Kalle. Nej, det är ju The origin of the species, den stora Boken om evolutionen. Under sina resor fascineras Darwin av spridningen av djurliv och fossil och han började tvivla på att djurarter var något statiskt, snarare hade de väl utvecklats genom tusentals år. 1859 kom Om arternas uppkomst ut, och resten är, som man brukar säga, historia.

2 kommentarer:

Primula sa...

Charles Darwin går ombord på Beagle och reser iväg över havet. den starkaste övervinner.

Unknown sa...

Tsk, tsk...
Darwin har aldrig pratat om att det är den starkaste som överlever. Tvärtom, så här sa han:
Det är inte den starkaste av arterna som överlever, inte heller den mest intelligenta, men de som mest känsliga för förändringar.