onsdag 22 december 2010

Dagens bildgåta

Ah, tjäderjakt! Det är sport för en karl, det!

1708
 Karl XII:s syster Hedvig Sofia var tydligen inte så lätt att få död på! Jag har hittat ett flertal olika dödsdatum på damen ifråga - allt från 11 november till 22 december. Det enda man verkar vara överens om är att hon dog i slutet av 1708. 22 december får bli mitt val, för här verkar alla vara överens om att den här dagen är hon död!

Hedvig Sofia var ett år äldre än Karl XII och dennes favoritsyster, och har beskrivits som en modeintresserad skönhet. Allvarlig, tänkande och modig är andra epitet som satts på prinsessan. Tessin skriver att prinsessan begåvats med inte mindre än två tummar per hand, men att hon från barndomen lärt sig att dölja detta. "Få menniskor kunde således märka denna naturens öfverflödighet; men att hon var en täck, angenäm och dygdig furstinna är allmänt bekant", skriver han.

På Höckerts målning av slottsbranden 1697 ses Hedvig Sofia och Karl XII leda ut farmor Hedvig Eleonora ur det brinnande slottet. Den lilla flickan med hunden framför dem är lillasyster Ulrika Eleonora.

Ett sånt här kap kan ju inte gå utan friare, och hennes kusin Fredrik IV av Holstein-Gottorp friade till henne. Han hade tillbringat mycket tid i Sverige och vid hovet, så Hedvig Sofia visste mycket väl vad han gick för. Han levde ett sedeslöst liv och dessutom uppmuntrade han vännen Karl XII att leva likadant. Till slut övertalades hon dock att gifta sig och 12 juni 1698 gifte de sig på Karlbergs slott. 

Paret tillbringade inte mycket tid i sitt hertigdöme, bara mellan 1699 och 1700 vistades de där. Resten av tiden bodde de i Sverige, främst på Karlberg. Under tiden i Gottorp föds ende sonen Karl Fredrik. Äktenskapet blev inte lyckligt då Fredrik fortsatte med sitt sedeslösa leverne. En liten lindring i äktenskapet kom då Karl tog med sig svågern ut i krig. Där dog han 1702.

Karl Fredrik blev nu hertig av Holstein-Gottorp med Hedvig Sofia som ledare av förmyndarregeringen. Hon lämnade i praktiken över makten till sin svåger Kristian August, men alla viktiga beslut måste godkännas av henne.

Fler äktenskapsförslag kom, bland annat från kronprinsen av Hannover, men Hedvig Sofia tackade nej till allt. Istället inledde hon till sin farmors förfäran ett förhållande med den svenske adelsmannen Olof Gyllenborg.

Hösten 1708 drabbades Hedvig Sofia av kopporna och dog, vilket datum det nu kan ha varit. Vid underrättelsen om systerns dödsfall började Karl XII gråta, och detta lär vara enda gången han grät öppet. Hedvig Sofia begravdes inte förrän 1718 i Riddarholmskyrkan, där hon ligger i en enkel träkista bland alla de förgyllda tennkistorna för resten av familjen.

1 kommentar:

Michael sa...

Kan det va' så att "Snygg-syrran" lämnar det jordiska och "Ful-Syrran" tvingas att bli tronföljare? Motstridiga datum finnes...