måndag 13 december 2010

Dagens bildgåta

Titta vilket lustigt folk jag hittade!

1642
 Holländaren Abel Janszoon Tasman fick 1642 i uppdrag att kartlägga den okända provinsen Beach. Beach skulle ligga nånstans på nordkusten av den likaväl okända kontinenten Terra Australis (ej att förväxlas med Australien, Nya Holland, som upptäckts redan 1606 och som antogs bara vara en liten del av Terra Australis). Terra Australis var en hypotetisk kontinent som borde ligga vid Sydpolen som motvikt till landet runt Nordpolen. Enligt Marco Polo (som inte heller besökt landet ifråga) skulle Beach vara ett land som var så rikt på guld att ingen som såg det kunde tro sina ögon. Självklart vill holländarna dit och Tasman fick i uppdrag att leta reda på landet ifråga.


I september nådde Tasman fram till Mauritius, där han stannade en månad och utfodrade sitt manskap samtidigt som skeppen reparerades.  8 oktober gav man sig iväg igen. 

24 november siktade man en ö som Tasman döpte till van Diemens land, efter generalguvernören av Nederländska Ostindien. Ön kom senare att uppkallas efter sin upptäckare, Tasmanien.

Färden gick vidare norrut, men starka vindar gjorde att man ändrade kust mer österut, och den 13 december siktade man åter land. Den här delen av världen döpte Tasman till Staten Landt, men är idag mer känt som Nya Zeeland. 

Tasman ankrade i lämplig bukt, men blev genast attackerad av invånarna. Enligt historiska texter skulle det ha varit maorier som anföll, men vi som har koll på våra folkslag vet ju att det är på Nya Zeeland som hoberna bor!

Efter denna upptäckt vände så Tasman kosan hemåt igen och 15 juni 1643 var han framme vid slutmålet Batavia, nuvarande Jakarta.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Ja not känns det lite maniskt att döpa både en ö och ett folk!

Unknown sa...

Nu kom jag på en ännu sämre vits.
Nog kan det tas maniskt att ge namn åt både en ö och ett folk...
Hi, hi, hi...

fru Ann sa...

What f... people and what f... island... I this case a woman without knowledge... Är inte detta Tolkins små pojkar/hobittar...

Michael sa...

Pinnipedia Anatinae Nova?