söndag 31 januari 2010

Känd från teve

I världens bästa teveserie just nu, Mad Men, har Pepsi beställt en reklamfilm för sin nya lättläsk Patio (det som senare kom att döpas om till Pepsi light). Man är dessutom helt bestämda på hur man vill att reklamen ska se ut. Det ska vara en kopia av inledningen till Bye Bye Birdie, där Ann-Margret sjunger titelsången.

Hela avdelningen sätter sig och tittar på filmens inledning om och om igen (vilket vi framför teveapparaterna också får göra) innan reklamen spelas in. En kopia "frame by frame", men med den nya jingeln "bye bye sugar, hello Patio". Representanterna från Pepsi blir besvikna och går därifrån. Ingen förstår varför, förrän någon kommer med det självklara "She's not Ann-Margret".



Bye bye, Birdie är en tonårsmusikal, inspirerad av när Elvis ryckte in i det militära. Här handlar det om rocksångaren Conrad Birdie som ska göra detsamma och som ett sista pr-trick ska han få spela in sången One last kiss och i direktsändning ska han få kyssa en slumpvis utvald flicka från sin fan club. Lotten faller på Kim, från den lilla staden Sweet Apple och hela sällskapet ger sig av dit. Det blir stora känslor, svartsjuka och olämpliga förhållanden, folk gör slut och blir ihop igen innan allt slutar lyckligt och Birdie ger sig av till militärlivet.

Den stora låten ur musikalen är inte Bye bye Birdie, som inte ens är med i originalversionen. Den skrevs till filmen. Istället är det Put on a happy face, vilket förvånade mig. Jag har alltid trott att den är mycket äldre, typ nånting som Fred och Ginger skulle ha kunnat göra på trettiotalet.

På Broadway spelades rollen som Kim av Susan Watson (nej, jag hade inte hört talas om henne heller), men i filmen görs hon av Ann-Margret som i och med det fick sitt stora genombrott. Den ende som fick följa med från scen till film var Dick van Dyke som låtskrivaren Albert. Hans latinska flickvän Rosie, spelad av Chita Rivera både på Broadway och i West End ersattes av den minst lika latinska (?) Janet Leigh i filmen.

Jag ska erkänna att jag aldrig sett Bye Bye Birdie, men efter att ha sett Ann-Margrets framförande av titellåten i Mad Men så har jag blivit riktigt nyfiken. Och jag är inte ensam. Klippet på YouTube har fått tusentals besökare efter att det visats i serien. Och de flesta är överens: Ann-Margret var HOT!

Inga kommentarer: