torsdag 4 juni 2009

Drottningens skrivbord

Uppsala auktionskammare har sålt ett skrivbord som har tillhört Hedvig Eleonora. Det i sig är riktigt häftigt. Man har inte vetat om att bordet existerade förrän alldeles nyligen. Slutpriset blev 660 000 kr. Som hittat för ett så vackert skrivbord, med en så spännande historia.

Men vad menar tidningarna med att skrivbordet skulle vara ett av två föremål som klarade sig i slottsbranden 1697? Var kommer den uppgiften ifrån? Stockholms slott är nerlusat med föremål man räddade ur branden. 1000 personer, alla som jobbade på slottet, satte igång att bära ut allt man kom åt när man insåg att branden inte gick att släcka och en hel del räddades. Det första som bar ut var kistan i vilken Karl XI låg, men sedan började man bära ut så mycket man kunde. Däribland, men långt ifrån det enda, drottning Kristinas silvertron och Hedvig Eleonoras skrivbord, det som då skulle vara de enda två överlevande föremålen. Menar de möjligen de enda större möblerna? För så kan det eventuellt vara.

Tillägg:
På Uppsala auktionskammares hemsida står det klart och tydligt att skrivbordet är "den enda kända möbeln från Tre Kronors inventarier som bevarats till våra dagar". Det är lite annat än enda föremålet som räddades...

Inga kommentarer: