tisdag 30 november 2010

Dagens bildgåta

Karl XII:s död? Absolut inte! Det här är en annan pangsensation!

1495

 Viborg är belägrat av ryssar (igen!). Ivan den store av Moskva har ingått förbund med Hans av Danmark. Hans är putt över att svenskarna, som vanligt, inte vill ingå i nån union och försöker försvaga Sten Stures makt på östfronten.

I tre månader har den övermäktiga ryska styrkan belägrat borgen. Knut Jönsson Posse förstår att han inte kan hålla ut längre och kommer på en lösning. När ryssarna nästa gång anfaller borgen lyckas de utan större problem inte ett av tornen, men när tornet är fullt av ryssar låter Posse tända eld på kruttunnorna han gömt i tornet och hela tornet exploderar. De förfärade ryssarna flyr i skräck.

Om den här explosionen har ägt rum är inte helt säkert. Den omnämns i ryska och finska sägner men Knut Posse själv nämner inget om den i sina brev. En samtida poet ska ha skrivit om smällen i sin diktning. Något händer dock, eftersom de starka ryssarna drar sig tillbaks och avbryter belägringen.

2 kommentarer:

Fru Ann sa...

Hjälp... den 30 november är Karl XII:s dödsdag och ingenting annat... NågontingANDERS kANN jag inte... Glöm inte att jag bott i LUND!

Unknown sa...

Att det fungerar så bra att kasta smällare på ryssar!