onsdag 24 november 2010

Dagens bildgåta

Absolutely fabulous!

1825

 1634 beslutar Kungl. Maj:t att alla medlemmar i rådet ska ha palats i huvudstaden, både för att finnas när till hands och troligen också för att försköna det inte alltför fagra Stockholm. I nuvarande Kungsträdgården börjar Jakob De la Gardie bygga sitt stadspalats, ritat av Hans Jakob Kristler (troligen samme man som ritade De la Gardies andra Stockholmspalats, nuvarande Ulriksdal). 

Palatset blev i fem våningar, med bostadsvåning i bottenplanet, däröver festvåning, dans- och musikvåning, förråd och rustkammare. Dessutom fanns ett lusthus på taket. Utsmyckningarna var många och vackra och palatset kallades i folkmun av denna anledning för slottet Makalös. Familjen De la Gardie kallade det helt enkelt för Stora huset. 

1684 drogs slottet in till staten i samband med reduktionen och huset användes till diverse olika syften. 1793 byggdes slottet om till teater och Dramaten placerades här. Under en föreställning av Redlighetens seger över förtalet utbryter brand och skådespelaren Lars Hjortsberg ber folk från scenen att utrymma teatern. Ingen i publiken skadas, men tre ur personalen omkommer.

Efter branden jämnas teater med marken. Dekorationer tas till vara och sparas på museer eller används som dekorationer. I Kungsträdgårdens tunnelbanestation finns avgjutningar av flera dekorationer från Makalös.

1 kommentar:

Fru Ann sa...

Helt makalöst vad en liten eld kan ställa till med...