fredag 19 november 2010

Dagens bildgåta

Dags att hänga upp masken på väggen?

1703


Vem känner inte till mannen i järnmasken? En av de mest romantiska fångarna i litteraturhistorien. Fängslad i åratal med ansiktet dolt av en järnmask för att ingen ska kunna identifiera honom. Böcker, filmer och serier har skapats på det temat. 


Då är det ännu mer spännande att tänka sig att han faktiskt har funnits. Mannen arresterades under namnet Eustache Dauger och satt sedan inspärrad i 34 år i olika fängelser innan han avled 1703. Men nån järnmask hade han faktiskt inte. Det var en mask av svart sammet. Järnmask blev det inte förrän Voltaire skrev om historien. Dessutom är det inte troligt att han bar masken hela tiden. Bara när han transporterades eller när det befann sig utomstående i fängelset.

Vem mannen i järnmasken var har aldrig blivit känt. Många teorier har förekommit. Voltaire själv hävdade att det var Ludvig XIV:s äldre utomäktenskapliga bror, son till drottning Anna och kardinal Mazarin. Alexandre Dumas spinner vidare på det temat i De tre musketörerna-historierna. Där är det Ludvigs något äldre tvillingbror som bär järnmasken.

En annan kandidat är Ludvigs riktige far. Ludvig XIII var inte så vidare värst intresserad av att lägra sin hustru - eller någon annan kvinna heller för den delen - så ryktet vet att berätta att kardinal Richelieu ordnade fram en annan kandidat som fick göra grovjobbet. Sedan avlönades han och ombads flytta till Amerika. Senare skulle han ha kommit tillbaks till Frankrike för att utöva utpressning och eftersom han var väldigt lik sin son var det nödvändigt att gömma undan honom.

Andra namn som nämnts är general du Bulonde, James de la Cloche - Karl II:s oäkte son - och den italienske diplomaten greve Ercole Antonio Mattioli. Dessutom fanns det verkligen en man vid namn Eustache Dauger, som ägnade sig åt skörlevnad och brottslighet och drog in rika och mäktiga människor i det hela. Han hamnade i fängelse, men det finns tecken som tyder på att det trots allt inte är han som är den illusoriske mannen i järnmasken. Vi kommer nog aldrig få veta hans riktiga identitet. Men spännande är det!

3 kommentarer:

Primula sa...

Jag kan inte säga hans namn det har heller aldrig sagts.
I guess.

Unknown sa...

Jodå. Antonio Mattioli, italiensk greve

Fru Ann sa...

Hm jag kan bara en maskmänniska... och det är mannen med järnmasken! Hette inte han Leornardo di Caprio... Denna verkar ha en guldmask... Commedia de arte- figurinerna hade ofta guldmasker... och Maskeradbalen var först 1792...???