måndag 21 december 2009

Vintersolstånd!


Idag är kortaste dagen på hela året. Från och med nu blir det bara ljusare! Kanske läge att ha en midvinterbrasa, precis som De hemlighetsfulla har i Mumindalen när familjen ligger och sover?

Mumintrollet tände fotogenlampan och gick upp på vinden.
Han öppnade takluckan. Månen syntes inte än, men dalen var svagt upplyst av norrsken. Nere vid bron rörde sig en rad facklor omgivna av dansande skuggor. De gick mot havet och berget.
Mumintrollet klättrade försiktigt ner med den tända lampan. Trädgården och skogen var fulla av obestämda ljussken och viskningar och alla spår ledde mot berget.
När han kom ut på havsstranden stod månen över isen, kritblå och förfärligt avlägsen. Nånting rörde sig bredvid honom och han tittadeneri lilla Mys argsinta och lysande ögon.
Nu blir det eldsvåda, sa hon och skrattade. Vi kommer att bränna opp hela månskenet.
De tittade samtidigt mot berget och såg en gul låga springa upp; Too-ticki hade tänt bålet.
Det klädde sig ögonblickligen i flammor, nedifrån ända upp, det röt som ett lejon och kastade sin spegelbild rakt ner i den svarta isen. En liten enslig melodi sprang hastigt förbi Mumintrollet; det var den osynliga musen som försenad skyndade till vinterritualen.
Små och stora skuggor rörde sig högtidligt skuttande kring elden uppe på berget. Och så började svansarna dunka på trummorna.
Där gick din trädgårdssoffa, sa lilla My.
Vad gör man med soffor, sa Mumintrollet otåligt. Han klättrade snubblande upp för det isiga berget som glänste i eldskenet. Snön hade smultit i hettan och varmt vatten rann över hans tassar.
Solen kommer tillbaka, tänkte Mumintrollet upphetsat. Det är slut på mörker och ensamhet. Man kan sätta sig i solskenet på verandan och bli varm om ryggen...
Tove Jansson, Trollvinter

Inga kommentarer: