fredag 14 augusti 2009

Dagens filmtips


Ikväll 2345 på svt1 kommer George Cukors (My Fair Lady, Låt oss älska, En stjärna föds, Adams revben, En skön historia mm) filmklassiker Född igår, med Judy Holliday i huvudrollen.

Det här är ett måste. En liten pygmalionhistoria. En gangster kommer till Washington för att imponera på politikerna, men hans puckade gangsterbrud förstör för honom. Så gangstern hyr in en journalist för att lära henne att föra sig i de finare salongerna. I samma takt som hon får lära sig historia, samhällskunskap och sociala regler växer hennes självkänsla och det spirar kärlek mellan henne och journalisten.

Judy Holliday spelade huvudrollen även i originaluppsättningen på Broadway. Hon ansågs egentligen vara för okänd för att få göra rollen även i filmen, men Cukor stod på sig, och det lönade sig. Holliday snuvade betydligt kändare skådespelerskor, som Bette Davis i Allt om Eva och Gloria Swanson i Sunset Boulevard, på oscar för bästa skådespelerska. Dessutom blev filmen nominerad till bästa film, bästa regi och bästa manus.

Tyvärr blev inte Hollidays karriär så långvarig. Hon hann bara med ytterligare sex filmer innan hon avled av bröstcancer. Annars hade hon nog varit betydligt mer känd idag, om jag får säga vad jag tror.

Det finns även en nyinspelning med Melanie Griffith från -93, men den bör undvikas! Kvällens film är en klassiker som bör ses!

2 kommentarer:

fru Ann sa...

Jonas STORT tack för filmen! Äntligen har jag sett den riktigt! En absolut otrolig film med en kvinnlig huvudrollsinnehavare som slår de flesta när det gäller mimik komik och plastik... Visst skulle det vara fantastiskt att se Judy Hollliday och Lucille Ball i samma film! De är som TWIN TOWERS... hennes sätt att placera korten i Gin Rummy är mästerlikt! Snygga glasögon... precis sådana som är moderna nu på slottet...

Knallhatten sa...

Det var så lite så!

Gin-scenen är en klassiker. Jag förstår verkligen varför Harry Brock blir så frustrerad över hennes spel. Och den är inspelad helt utan klipp också, vilket gör den ännu bättre.