lördag 26 september 2009

She's the man

Tonårskomedier baserade på klassiska verk har vi sett förr, emellanåt lyckade, som Clueless (baserad på Jane Austens Emma) och 10 things I hate about you (baserad på Shakespeares Så tuktas en argbigga), men alltför ofta ointressanta eller sämre.

Ikväll gick She's the man, baserad på Trettondagsafton, på femman och eftersom jag inte hade nåt bättre för mig satte jag mig och kollade. Jag blev glatt överraskad! Manusförfattarna Karen McCullah Lutz och Kirsten Smith (som även har skrivit nyss nämnda 10 things..., Legally blonde och Ella den förtrollade, tre bra komedier, men även The ugly truth) har lyckats göra en riktigt intelligent och spirituell överföring av Shakespeares historia till amerikanskt college, Illyria.

Viola är nästan lika strandsatt här som i originalet. Tjejlaget i fotboll läggs ner, och hon ser sin chans när tvillingbrodern Sebastian inte tänker åka till sin nya skola, utan istället turnera i England med sitt band. Viola klär ut sig till Sebastian och åker iväg med målet att spela fotboll i Illyrias herrlag istället. Väl där träffar hon fotbollsstjärnan Duke Orsino och hon blir kär. Duke är kär i Olivia, men hon blir förälskad i Sebastian/Viola.

För att vara en amerikansk tonårsromcom så är den ovanligt queer. Den ställer frågor om manligt och kvinnligt. Viola vill, till sin mors förtret, inte klä sig i klänning och gå på debutantbal utan istället spela fotboll och bli lerig, och fotbollsstjärnan Duke vill ha en tjej som han kan ha djupa samtal med. Viola har en bögkompis, Paul, som, trots att han är frisör, slipper bli en klichéfjolla.

Amanda Bynes (Hairspray) som Viola är den som gör hela filmen. Hon har en charm som funkar både som Viola och Sebastian. Dessutom är hon ganska trovärdig som kille. Övriga skådespelare funkar också bra, särskilt då de vuxna. Vinnie Jones som tränaren, Julie Hagerty (Titta, vi flyger) som mamman och framför allt David Cross (Arrested Development) som rektorn.

Extra roligt är det att det slutar romantiskt för alla goda i den här filmen, till och med Paul får ihop det med Andrew, Andreas Blek af Nosen, och den töntiga tjejen med tandställning blir ihop med Toby, Tobias Raap. Det är återigen bara Malvolio, Malcolm, som står med skägget i brevlådan.

Viola tar på sig klänningen och går på debutantbalen. Jag hinner bli lite besviken över att filmen slutar på ett sånt klichésätt, att tjejen egentligen vill ha fin klänning, bara hon har fått sin man, men innan eftertexterna börjar får vi återigen se henne på fotbollsplanen, svettig och lerig. Man måste inte välja! Perfekt.

Det blir tre charmade gnurglor för den här.

Inga kommentarer: