torsdag 15 mars 2012

Olivier Awards-nomineringarna klara

Laurence Olivier Awards är West Ends motsvarighet till Tony (att jämföra dem med Guldmasken vore nästan en skymf). Alla föreställningar i London som gått mer än 30 föreställningar kan nomineras, och man delar ut priser till drama, musikal, opera och dans. Även repertoarteater kan nomineras. Kanske vore något för Guldmasken att tänka på? Priset har delats ut sedan 1976 och flest priser har Judi Dench fått, inte mindre än sju gånger.

Årets prisgala kommer att gå av stapeln 15 april och idag avslöjades vilka som blivit nominerade. Flest priser har musikalen Matilda fått, baserad på Roald Dahls barnbok. Inte mindre än tio priser kan den få - bästa musikal, regi, manliga och kvinnliga skådespelare, biroll, koreografi, ljussättning, scenografi, kostym och ljud. Övriga nominerade till bästa musikal är London Road, Betty Blue Eyes, Shrek och Ghost. Bästa nyuppsättning av musikal kan Singin' in the rain, Crazy for you, South Pacific och Trollkarlen från Oz vinna.

Till bästa nya drama hör Två herrar, en tjänare, Ladykillers, Jumpy och Collaborators. Att de båda förstnämnda kan finnas med som bästa drama är såklart för att de är nytolkningar av äldre material. Den Två herrar, en tjänare som nyligen spelades på Dramaten med Morgan Alling är Carlo Goldonis originalpjäs. Den som nu går i London är en bearbetning av Richard Bean. Ladykillers är en scenbearbetning av den klassiska filmen med Alec Guinness. Till bästa nyuppsättning är Anna Christie, Mycket väsen för ingenting, Rampfeber och Flare Path nominerade. Bland de namnkunniga skådespelarna nominerade till bästa huvudroll eller biroll finns Benedict Cumberbatch (Sherlock) för Frankenstein, Kristin Scott Thomas för Betrayal och Jude Law för Anna Christie.

Nominerade till bästa opera är Brittens Midsommarnattsdröm, Rameaus Castor och Pollux (även nominerad för bästa översättning), Weinbergs The passenger och MacMillans Clemency.

En fullständig lista över de nominerade uppsättningarna finns på Olivier Awards hemsida.

Inga kommentarer: