torsdag 1 mars 2012

A better life

Nänänä, ni trodde väl inte att jag var klar med oscarsfilmerna bara för att galan var avslutad? Icke, jag har ännu tre filmer kvar innan jag har sett alla de filmer som var nominerade i de stora priserna (däremot kommer ni aldrig att få läsa vad jag anser om Transformers, som nominerades för bästa specialeffekter, för den kommer jag nog inte att se - nånsin), två filmer som nominerades till bästa manliga huvud- respektive biroll samt en som nominerades till bästa manus.


Den första av de tre filmerna är A better life, regisserad av Chris Weitz, kanske mest känd för Om en pojke. A better life handlar också om en vuxen mans förhållande till en pojke. Här är det den illegale invandraren Carlos som jobbar som trädgårdsmästare i Los Angeles samtidigt som han försöker uppfostra sin son och hålla honom borta från gängen. Drömmen är att kunna tjäna ihop tillräckligt med pengar för att flytta till ett bättre område och sätta sonen i en bra skola. För att kunna göra det köper han en pickup av sin före detta partner som nu tänker flytta tillbaks till Mexiko. Det börjar se ljust ut för Carlos, men väldigt snart blir bilen stulen och han måste försöka hitta den igen.

Det är omöjligt att associera till Cykeltjuven, en man och hans son som är ute och letar efter ett fordon som är nödvändigt för arbetet. Inspirationen/hyllningen är mycket väl genomförd och det känns inte alls som stöld, bara en hyllning. Manuset balanserar på klichéernas brant, allt man kan tänka sig när det gäller invandrare i Los Angeles får vi se här, men författaren Eric Eason lyckas ändå hålla sig på rätt sida och Chris Weitz gör sitt till för att styra skutan rätt.

Det A better life lever på är framför allt skådespelarna, samspelet mellan Carlos, Demián Bichir, och sonen, José Julián, är strålande, och framför allt Bichir gör en fantastisk rolltolkning av en man som försöker upprätthålla lite stolthet i sitt liv, som han vet är fyllt av lögner och undanglidande. Ångesten, skräcken och längtan i hans ögon är hjärteskärande att se. Mot slutet fullkomligt sprutade tårarna ur ögonen på mig. Att Bichir blev nominerad till en Oscar är väldigt lätt att förstå. Något annat hade varit majestätsbrott.

A better life kommer ut direkt på dvd i Sverige, men den är väl värd att ses. Fyra rödgråtna gnurglor, utan tvekan!

Inga kommentarer: