fredag 23 mars 2012

Moraliska högerns dubbelmoral

I Texas är det sedan i februari lag på att alla kvinnor som vill genomföra abort måste först genomgå transvaginal ultraljudsundersökning, detta minst tjugofyra timmar innan själva ingreppet ska ske. Detta självklart för att antalet aborter ska gå ner. Man hoppas på att "rädda 15 000 liv" årligen genom det här. Kvinnan ska helt enkelt tvingas se barnet som hon vill ta bort. Själva ingreppet går till på så sätt att en sond förs in och kvinnan får sedan välja att se bilder på fostret eller höra dess hjärtljud. Även om hon inte vill göra något av detta så är hon tvingad att höra på doktorns genomgång av undersökningen. Sedan får hon gå hem och vänta i tjugofyra timmar.

Serietecknaren Garry Trudeau är en av dem som reagerat på det här, som han kallar våldtäkt. I en intervju i Washington Post säger han bland annat:

Texas's HB-15 isn't hard to explain: The bill says that in order for a woman to obtain a perfectly legal medical procedure, she is first compelled by law to endure a vaginal probe with a hard, plastic 10-inch wand. The World Health Organization defines rape as “physically forced or otherwise coerced penetration — even if slight — of the vulva or anus, using a penis, other body parts or an object.” You tell me the difference.
Förra veckan tillägnade han sin serie Doonesbury den här lagen och gjorde några strippar om en kvinna som genomgår abort i Texas. Det är nu det blir intressant, för flera konservativa tidningar har vägrat publicera stripparna, för att de är osmakliga. Nog är det väl intressant att man gärna står bakom den här lagen, men man vill inte låtsas om hur det hela går till! Se hela veckan på GoComics hemsida.


1 kommentar:

Anonym sa...

Faktum är att abortsökande kvinnor i Sverige alltid tvingas att genomgå vaginalt ultraljud för att bestämma graviditetens längd innan aborten. Det är visserligen ytterst tveksamt om det finns stöd i svensk lag för att ställa vaginalt ultraljud som ett villkor för ingreppet (att få en abort utförd är ju som bekant något varje kvinna har en mer eller mindre ovillkorlig rätt till), men få patienter vill/orkar ifrågasätta och ta striden.

Att det i USA - men inte i Sverige - går göra abort utan att tvingas till vaginalt ultraljud är ju ett häpnadsväckande hänsynstagande till den kroppsliga integriteten, med tanke på att landet i allmänhet genomsyras av en rabiat antiabortlobby... Ultraljudstvång i Sverige men inte i USA... Känns inte riktigt som en komplimang för oss.