måndag 4 juni 2012

Reuben Awards


Förra veckan delades The Rebuen awards - USA:s förnämsta pris till tecknare - ut för 66:e gången. Det främsta priset till årets bästa tecknare -själva The Reuben Award - gick till Tom Richmond, som gör fenomenala serieparodier i Mad, bland annat. Övriga nominerade till priset var Brian Crane som gör Pickles och Stephan Pastis med Pärlor för svin. Det var tredje gången Pastis nominerades till priset utan att vinna, något som han drivit med i serien.

 

Totalt delades det ut priser i femton kategorier. De som jag tycker är som mest intressant är dessa. Bästa tv-animation gick till Eric Wiese för The mighty B. Ben Bocquelet och Antoine Perez nominerades för The Amazing World of Gumball och Penn Ward var nominerad för Adventure time. 
 

Bästa långfilmsanimation gick till Mark McCreery för sin persondesign för Rango. Även Carlos Saldanha med Rio och Jennifer Yuh-Nelson med Kung Fu Panda 2 var nominerade. Jag var väl inte helt förtjust i Rango, men den var onekligen snygg - det kan man inte ta ifrån den.

Glenn McCoy vann inte mindre än två priser - bästa dagsstripp för Affe och Egon samt för bästa gratulationskort (jodå, den kategorin finns också). I kategorin dagsstripp besegrade McCoy Mike Peters med Grimmy och förra årets segrare Jeff Parker och Steve Kelley med Dustin.

Glenn McCoy vann priset i kategorin bästa enrutesserie förra året. I år vanns den av Mark Parisi för Off the mark. Han besegrade Stephanie Piros Smile och Wiley Millers Non sequitur.

John Rocco vann bästa bokillustration för Blackout. Blackout är inspirerad av det stora strömavbrottet i New York 14 augusti 2003 och hur folk betedde sig. Inte med skräck och panik, utan man njöt på sätt och vis av att vara bortkopplade från den moderna stressen. De böcker han besegrade var Barbara Lehmans The secret box och Mark Petts The girl who never made mistakes. Ingen av dessa böcker finns utgiven på svenska. Ett litet tips till alla förläggare, kanske?Darwyn Cooks Rocketeer 2 och Duncan Fegredos Hellboy: The fury fick se sig besegrade av J.H. Williams Batwoman i kategorin Bästa seriealbum.

Bästa serieroman blev Ben Katchors The cardboard valise. De som fick gå tomhänta hem var Chester Brown med Paying for it och The lives of Sacco and Vanzetti författad och illustrerad av Ben Katchor.

Inga kommentarer: