lördag 16 juni 2012

Årets Tonyvinnare

Som jag redan skrivit har årets Tonypriser delat ut, och för första gången har jag suttit uppe och kollat på galan. Fast nej, inte riktigt hela. Till skillnad från Oscarsgalan jobbade jag dagen efter. Jag klarade nästan hela, men vid fyratiden kände jag att jag var absolut tvungen att gå och lägga mig.

Årets storvinnare får väl ändå sägas vara Once. Elva nomineringar och åtta priser får man väl ändå vara nöjd med. Once är baserad på filmen som kom häromåret och handlar om två gatumusiker som lär känna varandra i Dublin. Filmen var gullig, men inte helt oförglömlig. Den vann dock en oscar för bästa originalsång.




På pjässidan var det Peter and the starcatcher som lyckades bäst och knep fem priser - dock inte bästa pjäs! Den gick till Clybourne park. Lite intressant där, Clybourne park vann inte en enda av de andra priserna den var nominerad till men ändå var den tydligen bäst. Peter and the starcatcher är baserad på förhistorien om Peter Pan, som kom 2004. Precis som med Warhorse förra året är Peter... en spektakelföreställning, där man använder teaterns alla trick för att leka med publiken - och detta är absolut inte menat som något negativt. Jag fullkomligt älskar sån teater! Och precis som med Warhorse ska Peter... nu bli film. Jag har dock större förhoppningar på den här än på Warhorse, som ju blev en ganska trist soppa.



I övrigt fördelade sig priserna så här:

Bästa pjäs - Clybourne Park
Bästa nyuppsättning av pjäs - En handelsresandes död
Bästa manliga huvudroll - James Corden, Två herrars tjänare
Bästa kvinnliga huvudroll - Nina Arianda, Venus i päls
Bästa manliga biroll - Christian Borle, Peter and the starcatcher
Bästa kvinnliga biroll - Judith Light, Other desert cities
Bästa regi - Mike Nichols, En handelsresandes död
Bästa scenografi - Peter and the starcatcher
Bästa kostym - Peter and the starcatcher
Bästa ljussättning - Peter and the starcatcher
Bästa ljud - Peter and the starcatcher

Bästa musikal - Once
Bästa nyuppsättning av musikal - Porgy and Bess
Bästa manus - Once
Bästa musik - Newsies
Bästa manliga huvudroll - Steve Kazee, Once
Bästa kvinnliga huvudroll - Audra McDonald, Porgy and Bess
Bästa manliga biroll - Michael McGrath, Nice work if you can get it
Bästa kvinnliga biroll - Judy Kaye, Nice work if you can get it
Bästa regi - John Tiffany, Once
Bästa koreografi - Christopher Gattelli, Newsies
Bästa orkestrering - Once
Bästa scenografi - Once
Bästa kostym - Follies
Bästa ljus - Once
Bästa ljud - Once

Efter hoppet har jag lagt Tonygalans övriga sångnummer. En del riktigt bra nummer att se där!



Leap of faith, om en bedragare i frälsningsbranschen. Musikalen, baserad på filmen Mirakel till salu med Steve Martin, nominerdes endast till bästa musikal, men gick som ni förstått lottlös ur matchen. Musikalen har dessutom redan lagts ner, så nån stor succé blev det inte heller. Det här numret är dock ett riktigt ösarnummer.



Ghost, jepp den Ghost, baserad på filmen med samma namn. Kanske kan vara nåt att se. Inte för att det här numret ger nån direkt mersmak, om jag får säga vad jag tycker.



Porgy and Bess kanske inte behöver någon närmare presentation. Hitsen står som spön i backen i den här operan. Men såvitt jag vet har den aldrig framförts i Sverige. En anledning kan ju vara för att Gerschwin har krävt att alla roller ska spelas av färgade skådespelare, och såna har det förut varit brist på här i landet.



Nice work if you can get it är något så spännande som en nyskriven Gershwinmusikal. Författaren Joe DiPietro blev ombedd att göra något nytt av Gershwins gamla musikal Oh, Kay från 1926. Manuset till den var för övrigt skriven av P.G. Wodehouse och Guy Bolton! DiPietro fick ta vilka Gershwinsånger han ville, utom Porgy and Bess, och resultatet blev Nice work if you can get it. Resultatet - tio nomineringar, inklusive bästa musikal!



Tre nominerade musikaler i år är baserade på filmer som inte är musikaler. Newsies är något så ovanligt som en musikal som först gjorts som film och sedan fått scenpremiär. Filmen hade premiär 1992 och blev faktiskt ett stort fiasko. Men filmen smög sig på och efter videopremiären växte beundrarskaran. Nu äntligen har den fått premiär på Broadway och förärades med åtta nomineringar. Vinsten blev Alan Menkens första Tony för bästa musik efter fyra nomineringar och sju Broadwaymusikaler (inklusive Leap of faith här ovan). Dessutom vann Newsies Tonyn för bästa koreografi. Se här och avgör själva om de var värda priset.



Follies är Stephen Sondheims gamla musikal från 1971 som nu tagits upp igen. Den första uppsättningen gick i 522 föreställningar, men gick ändå med ekonomisk förlust. Den här är den första uppsättningen av musikalen som har gått med vinst. Uppsättningens stora namn är Elaine Paige och Bernadette Peters. Ingen av dem blev nominerade, men åtta nomineringar blev det totalt och bara en vinst för bästa kostym.



Godspell är den enda musikalen som får vara med som sångnummer trots att de inte blev nominerade till en enda Tony. Dåliga recensioner och liten publik gör att musikalen kommer att läggas ner nu i juni. Men kul att de fick vara med i alla fall.



Från Godspells Matteusevangelium är steget inte långt till Jesus Christ Superstar som fått nypremiär på Broadway i år. Uppsättningen fick två nomineringar, bland annat till Josh Young som Judas, dock utan att vinna en enda.



Sista numret är från Evita. Ricky Martin spelar Che, och det är väl av den anledningen de har valt att framträda med ett nummer där Evita själv bara sjunger en enda rad.

Inga kommentarer: