söndag 2 maj 2010

Tiden går - Fantomen består

I senaste numret av Fantomen fick jag se något uppseendeväckande; en seriefigur som åldrats! Fantomens unge adoptivson Rex, furste av Baronkhan, har definitivt blivit äldre. Seriefigurer som åldras tillhör inte vanligheterna, av uppenbara skäl. De kan åldras ett tag, tills de når sin ideala ålder och sedan stannar de där.

Rex dök upp i Fantomen 1966 (i svenska tidningen 1967) som hittebarn. Under det första äventyret åldras han från spädbarn till tolvåring på några bildrutor. Sedan fortsätter han att vara nånstans mellan 12 och ungefär 16 (i dagsstrippen är han tolv, i den svenska produktionen verkar åldern variera lite från äventyr till äventyr) fram till 1982. I äventyret Rex får vi veta att han är arvprins i furstendömet Baronkhan, och snart flyttar han dit och tar över makten. Senast vi såg till honom var i Rex och Alicia 1992, fortfarande i nedre tonåren.

I Brännpunkt Baronkhan möter vi så den vuxne fursten, till synes i tjugoårsåldern. Betydligt mer vältränad och förmögen att ta hand om sig själv när skurkarna slår till. Även furstinnan Alicia har vuxit till sig, men än har de inte blivit ett par. Kanske dags för ett kungligt bröllop även i De djupa skogarna snart?

Jag har själv suttit och funderat på om det inte är dags för Rex att växa upp. Så länge han bodde i De djupa skogarna fyllde han en funktion som "barn-sidekick" till Fantomen. När sedan Fantomen och Diana fick sina tvillingar tog dessa över den funktionen och Rex blev ganska överflödig. Särskilt som tvillingarna nu är i Rex' "gamla" ålder, dvs 12-16. Om ålderslagarna gällde i seriernas värld skulle Rex, som var 12-16 när tvillingarna föddes, nu vara 24-32. Men strax över 20 är bättre än inget, förmodar jag, och med en tjugoårig furste kan han fylla en helt ny funktion. Mer Rex åt folket, säger jag!
Det där med seriefigurers ålder är ett knepigt kapitel för Fantomen. Fantomen, och de allra flesta serier, utspelas i ett diffust "nu" som följer med sin tid. Batman kunde kämpa mot onda tyskar under andra världskriget, och han är fortfarande aktiv. Att Joakim von Anka var med om guldruschen i Klondike 1896 och alltså borde vara världens äldsta anka är inget som stör. Knallhatten åldrades bara ett par år under de 33 år serien producerades, och likadant är det med Fantomen.

Men Fantomen har ett problem med det, och det är att även om den utspelas "nu" så sitter han fast i nutiden. Han är den tjugoförste Fantomen sedan 1534. Vi har födelse- och dödsår på alla tidigare Fantomen. Vi vet också att den tjugoförste Fantomen var barn i andra världskrigets slutskede (äventyret Eden till exempel) och att han var tonåring i slutet av femtiotalet, att döma av musiken i jukeboxen så är det 1958 (Johnny Hotwire). Alltså går det inte att komma ifrån att han borde närma sig sjuttioårsåldern. Övriga medlemmar av Fantomens stora familj lider inte lika mycket av det problemet (med ett undantag som jag kommer till). Rex, som var tolv år för fyrtiofyra år sedan, kan vara tjugo idag. Tvillingarna föddes för trettio år sedan och är i tonåren idag. Fungerar också. Däremot bör Diana också ha åldrats vid det här laget. Fantomen och Diana möts som barn, och hon är också med i Johnny Hotwire-äventyren som tonåring.

Hur ska man lösa det här problemet då? Ingen lätt fråga. Det enklaste sättet är helt enkelt att låta vår Fantom bli nummer 22, och låta alla äventyr som utspelas med honom i äldre tider helt enkelt handla om hans pappa. Det tricket har använts förr. Fram till sjuttiotalet var vår Fantom nummer tjugo i ordningen! Problemet är bara att Diana finns med i de där äldre serierna, och att hon skulle vara ihop med två generationer Fantomer är nog lite långsökt.

Den andra lösningen är att låta vår Fantom dö och hans son tar över. Problemet är då att man måste göra om hela persongalleriet. Diana kan inte vara kärleksintresset till sin egen son, Guran måste också ha blivit en gammal man vid det laget och både Hero och Devil överlevt sig själva.

Något måste göras ganska snart om det inte ska bli för fånigt med den åldrande Fantomen. Men hur man än löser det hela så funkar det synnerligen väl med att låta Rex bli vuxen!

Inga kommentarer: