fredag 7 maj 2010

Mer Hindenburg

Hindenburgolyckan har kallats för en stor katastrof, men faktum är att "bara" 35 av skeppets 97 passagerare och besättningsmän omkom, plus en person på marken.

Olyckans stora genomslagskraft beror mer på att radioreportern Herbert Morrison sände ett direktreportage från Hindenburgs ankomst och kunde således referera allt som hände direkt och reportaget sändes över hela USA. Det är Morrison som levererar det klassiska citatet "oh, the humanity".

Radioreportaget har sedan kombinerats med journalfilmen som gjordes, men ursprunligen var det två skilda reportage. Här kan ni se explosionen med Morrisons berömda citat.



Hindenburg var en bjässe, 245 meter lång och 41 meter i diameter. Hon kunde lyfta 112 ton och hade en maxhastighet på 135 km/tim. Resan över Atlanten hade tagit tre dagar, men på grund av kraftiga vindar blivit försenad tolv timmar.

Två svenskar fanns med omborg, Rolf von Heidenstam, kammarherre hos prins Wilhelm (klart man kan hitta en kunglig anknytning till allt!) och redaktör Birger Brinck på Stockholms-tidningen. Heidenstam överlevde genom att hoppa ut ur det brinnande skeppet från sex meters höjd. Hans vittnesmål kan ni läsa här och här.

Birger Brinck, som vanligtvis var flygreporter, bestämde sig för att fotografera landningen och gick in i sin hytt för att hämta sin kamera precis innan explosionen. Han lyckades aldrig ta sig ut.

Passagerarlistor med biografier kan ni hitta här. Väldigt fascinerande. Särskilt gillar jag akrobaten Joseph Späh, med artistnamnet Ben Dova!

Vad som orsakade olyckan har aldrig blivit helt fastställt, men på grund av ett handelsembargo var man tvungen att fylla Hindenburg med vätgas istället för helium, och detta kan ha förvärrat branden.

I Indiana Jones och det sista korståget färdas Jones med Hindenburg över Atlanten, men på dvd:n är detta bortplockat, då filmen utspelas 1938, alltså året efter olyckan.

Inga kommentarer: