söndag 9 maj 2010

Dagens bildgåta

Här var det kungligt! Eller...?

1881

3 kommentarer:

Fru Ann sa...

Detta är i sanning inte lätt... snarare tungt... Vad har en svensk död drottning, en porfyrkista, en DALMAS? och Riddarholmskyrkan och kronprinsessparets bröllopsmönster gemensamt... Här känns som en katt bland hermeliner... allt är inte idel ädel adel om än kungligt... OFRÄLSE på G... Hm, och i min månad maj om än 1881...

Knallhatten sa...

Nej, den här var knepig. Det kan jag hålla med om. Men allt ska inte vara lätt här i livet! ;-)

Det luriga är att det inte är den döda drottningen eller porfyrkistan som är ledtråden i den översta bilden. Det är själva rummet!

Bernadotteska gravkoret ritades av arkitekt Fredrik Wilhelm Scholander, en av Karl XV:s favoritarkitekter. Han har även gjort konseljsalen och Karl XV:salen på Kungl. Slottet och synagogan i Kungsträdgården.

På Drottningholm var det han som byggde om i rikssalen och skapade det mönster som i förenklad form utgör kronprinsessparets bröllopsmönster.

1881 dog han, 65 år gammal.

Fru Ann sa...

Knep och knåp gillar jag men detta var i knepigaste laget... Denna Scholander har han inte också ritat de vackra lyktorna med de söta puttisarna på i Västra och Östra Valvet... En nu levande släkting bodde iallafall nära granne med mig i Lund... Namedropping... jag????