tisdag 18 maj 2010

SVT - TV4: 5322 - 1

Alla som känner mig vet att jag inte har så mycket till övers för fyrans program. Med undantag för ett par serier (Glee! Modern Family!) ser jag nästan ingenting på den kanalen. Deras program väljer alltid minsta motståndets väg och är anpassade efter att sponsorer ska vilja förknippas med dem och programmen ska passa så många som möjligt, vilket gör programmen till innehållslöst fluff. Dessutom verkar det som att de på sina redaktionsmöten funderar över hur man ska kunna få med Martin Timell på något hörn, vilket blir ytterligare en anledning till varför fyrans knapp på min fjärrkontroll dammar igen. Att de även skiter fullkomligt i reklambestämmelserna och bryter programmen lite som de känner för, trots att de blir fällda stup i kvarten bättrar inte på betyget.

Men nu har de faktiskt lyckats slå SVT på fingrarna! Deras Familjen Bernadotte är en välgjord och intressant serie som dessutom är snyggt filmad. Givande och personliga intervjuer med kungafamiljen, där de får tala till punkt. Väldigt trevligt också att fyran gått med på att visa programmen utan att bryta för reklam stup i kvarten.

Det leder visserligen till att de har tagit upp sina klassiska fuskprogram, den här gången med namnet I hans majestäts tjänst. Visst är det trevligt att få några småporträtt av folk som jobbar på slottet, men det är så tydligt att programmen bara är skapade för att man ska kunna slänga in lite mer reklamtid.

Sedan går vi då över till SVT och deras Det kungliga bröllopet. Vilket skitprogram! Ebba von Sydow är en usel programledare med noll utstrålning. Hon lyckas inte gå genom rutan, utan står bara och ser livrädd ut. Intetsägande femminutersintervjuer och en scenografi som fullkomligt skriker budget.

Deras lillserie Av nöd eller lust kan väl inte göra nån glad heller? Även här skriker det billighet. Att låta Christopher O'Regan gå runt och göra sina prator känns inte så exklusivt, snarare som om ett gäng inslag blivit över från Go'kväll. Nej, låt Christopher få göra nåt ordentligt för en gångs skull! Och de stackars statisterna! Det var länge sen jag såg så många fula syntetperuker och dåliga lösskägg på något som inte var en amatörrevy. Jag menar, såg ni Erik XIV häromveckan?!

Det enda som har varit roligt att se i det programmet är serien om det danska kungahuset (Margrethe rules! Frederik likaså!). Det har varit riktigt intressant. Men vad i hela friden har det med titelns kungliga bröllop att göra? Nej, SVT, här blir det bakläxa!

Inga kommentarer: