söndag 28 februari 2010

Konsert i Kungsholms kyrka

Kungsholmens församling måste nog vara allra sämst på att göra reklam för sig. Jag har bott här i tre år, och jag kan inte påminna mig att jag har sett en enda annons för musik i kyrkan. Och då tittar jag ändå efter det. Storkyrkan, Katarina, Sofia, Maria Magdalena, alla har de konserter med jämna mellanrum och man kan läsa om dem i tidningarna. Men icke Kungsholms kyrka!

Men så plötsligt förra veckan såg jag en annons i DN om att det idag skulle vara en konsert med titeln Känt och okänt ur opera och musikal. Kan det vara en annons riktad till mig eller så! Jag tänkte inte så mycket mer på det, eftersom det här var över en vecka i förväg. Självklart kommer de att ha annons när det närmar sig också. Nähädå! Jag lusläste DN idag för att hitta en annons med tid för konserten. Jag kan räkna upp alla andra kyrkokonserter som var idag, men Kungsholmen lyste med sin frånvaro. Kunde jag ha läst fel? Det var trots allt över en vecka sen. In på församlingens hemsida. Inte ett ord om nån konsert. Till slut, på vad som bara kan beskrivas som hemsidornas motsvarighet till utedassets yttervägg, hittade jag en liten, liten blänkare om att det skulle vara konsert. Och den börjar OM TIO MINUTER!! Det var bara att slänga på sig kläderna och ila iväg. Jag nådde fram till kyrkan exakt när klockan slog fyra.

Förvånansvärt mycket folk hade letat sig dit. Ingår de i nåt hemligt nätverk som har koll på konserter där, eller hur gick det till?
Konserten var i alla fall riktigt bra! Fyra operasångare sjöng allt från Purcell via Offenbach och Verdi till Fantomen på Operan och Chess. Och vilka sångare sen! Det började med en kvartett ur Beethovens Fidelio. Sedan blev det arior och duetter för hela slanten.

Hovsångerskan Ingrid Tobiasson sjöng skiten ur Händels Herkules! När hon senare gjorde Climb ev'ry mountain ur Sound of music ställde sig bokstavligen håret på mina armar.

Elin Rombo, som jag hörde första gången när hon gjorde Eurydice i Orfeus i underjorden på Folkoperan, gjorde en underbart vacker Comme autre fois, ur Pärlfiskarna som hon nyss gjort på nämnda Folkopera.

Sedan gjorde de båda Barcarollen ur Hoffmans äventyr. Även det en hårresande upplevelse. På det bra sättet!

På herrsidan var det framför allt Jeremy Carter som gav mig rysningar. Purcells Evening hymn (enda ickeoperainslaget) och framför allt Per me giunto ur Verdis Don Carlos. Rysningar igen!


Karl Rombo
var blekaste sångaren för min del. En vacker Pastoral ur Rodelinda av Händel, men utan att ge mig rysningar. Sedan gjorde han inte så mycket mer. You and I ur Chess tillsammans med hustrun bara. Förutom inledande och avslutande kvartetter, f'stås.

Enda smolket i glädjebägaren var att den utlovade duetten ur Pärlfiskarna hade utgått ur programmet. Det var synd, det var nästan den jag hade sett fram mest emot. Nåja, det jag fick höra gick inte av för hackor heller.

Alltför sent kom jag på att jag inte bara kan fota med min kamera. Jag kan ju filma också. Det enda jag fick med var slutet på All I ask of you ur Fantomen. Jeremy Carpenter och Ingrid Tobiasson visade var skåpet ska stå. Och så avslutande kvartetten Happy we ur Acis och Galathea av Händel.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Åh, det låter som något som jag hade kunnat tänka mig att gå på. Synd att de inte är mer intresserade av att få dit folk. Fast uppenbarligen hade de ju lyckats med det i alla fall. Märkligt.

Primula sa...

Du kunde väl ringt....